Hlavní obsah

Merkelová vyzvala Putina k akci ohledně situace na polsko-běloruské hranici

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Německá kancléřka Merkelová telefonicky vyzvala ruského prezidenta Putina, aby „konal“ proti zneužívání běženců ze strany běloruského režimu. Zacházení s migranty považuje za „nelidské a nepřijatelné“.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu po telefonu hovořila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o situaci na polsko-běloruské hranici, kde se v posledních dnech utábořily tisíce migrantů snažících se dostat na polské území. Merkelová podle mluvčího německé vlády vyzvala Putina, aby „konal“ proti zneužívání běženců ze strany běloruského režimu svého spojence Alexandra Lukašenka, napsala agentura AFP.

Bělorusko podle Evropské unie přivádí migranty k hranici ve snaze vyvolat v evropském bloku napětí v odvetě za unijní sankce. Unijní lídři v této souvislosti hovoří o „hybridním útoku“ a polský premiér Mateusz Morawiecki v úterý s migrační krizí spojoval ruského prezidenta. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu počínání Morawieckého označil za nezodpovědné.

Merkelová v telefonátu s Putinem označila „instrumentalizaci migrantů v podání běloruského režimu za nelidskou a nepřijatelnou“, uvedl její mluvčí na twitteru. Dodal, že kancléřka vyzvala ruského prezidenta, aby ve věci zakročil. Komuniké ruské strany podle agentury AP uvádí, že oba lídři se dohodli „pokračovat v konverzaci“ na téma migrantů mířících z Běloruska do Polska.

Kreml v dřívějším prohlášení připisoval vinu za současné dění Evropské unii, která se prý „zříká ideálů humanismu“ a snaží se „udusit“ Bělorusko plány na částečné uzavření hranice.

Přes Bělorusko v posledních týdnech a měsících míří do Polska, Litvy a Lotyšska tisíce běženců, převážně z Blízkého východu, ačkoli se nejedná o tradiční tranzitní zemi. Situace se vyostřila tento týden, když k polské hranici za doprovodu běloruských vojáků a pohraničníků dorazilo několik tisíc migrantů. Polsko se jim snaží zabránit v překonání hranice, na místě zasahovaly tisíce polských policistů a vojáků.

Reklama

Doporučované