Hlavní obsah

Zmařili jsme největší pokus o násilný vstup do Polska, tvrdí Varšava

Kolona migrantů zamířila k polsko-běloruské hranici.Video: twitter/StZaryn

 

Reklama

aktualizováno •

Na sociálních sítích se objevila videa obrovské skupiny migrantů, která postupuje Běloruskem směrem k polským hranicím. Polské bezpečnostní složky ale odpoledne zmařily pokus migrantů přejít hranici, uvedla Varšava.

Článek

Nezávislá běloruská média (například portál Naša Niwa) v pondělí ráno zveřejnila videa ze sociálních sítí, na nichž je vidět, jak několik stovek migrantů s batohy a spacáky kráčí po silnici směrem k hraničnímu přechodu s Polskem Bruzhi – Kuźnica Białostocka, upozorňují polská média. Na dalších záběrech se migranti nachází vedle parkoviště před hraničním přechodem na běloruské straně. Vedle davu stojí ozbrojené jednotky se psy.

„Velmi znepokojující informace z hranic,“ stojí v twitterovém příspěvku mluvčího koordinátora polských tajných služeb Stanisława Żaryna. „Velká skupina migrantů se shromáždila v Bělorusku poblíž hranic s Polskem. Právě se přesunuli k polským hranicím. Pokusí se masově vstoupit do Polska,“ okomentoval Żaryn video s tím, že ve skupině převažují mladí muži.

Odpoledne pak polské ministerstvo vnitra na twitteru oznámilo, že bezpečnostní složky zabránily pokusu o překonání hranice. Podle serveru Gazeta Wyborcza polské jednotky použily slzný plyn.

Migranti vyrazili z Minsku

„V Minsku nejsou téměř žádní migranti, alespoň prozatím. Dnes se jich tisíce (?) přesunuly z běloruského hlavního města na přechod Kuźnica-Bruzhi, aby se pokusily v jedné velké skupině přepadnout polské hranice. Útok je plánován na zítřejší ráno. Obávám se, že by to mohlo být opravdu ošklivé,“ napsal na Twitter v neděli večer nezávislý běloruský novinář Tadeusz Giczan.

V pondělí ráno pak Giczan poznamenal, že kolona migrantů se před hraničním přechodem zastavila a vydala zpět do lesů. „Ve svém oficiálním prohlášení Běloruský pohraniční výbor uvádí, že za krizi je odpovědné Polsko, zatímco výbor přijímá všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti lidí pohybujících se po dálnici,“ píše Giczan.

Těsně před hraničním přechodem příslušníci běloruských složek, kteří kolonu provázeli, začali zahánět lidi do lesa. Na samotný přechod dorazili příslušníci vojsk ministerstva vnitra, uvedla stanice Belsat vysílající z polského území do Běloruska. Připomněla, že podle běloruských předpisů je v pohraničním pásmu možné pobývat jedině se zvláštním povolením.

„Konečným cílem velké skupiny migrantů, zpozorované u bělorusko-polského hraničního přechodu Bruzhi, zůstává Německo, a ne Polsko,“ napsala v pondělí běloruská státní agentura Belta s tím, že to tvrdí sami migranti. Ve skupině asi 1500 lidí jsou podle Belty zejména Kurdové. „Máme s sebou děti, těhotné ženy, z nichž některé jsou v osmém či devátém měsíci. Nemáme vodu ani jídlo. Ale nepouštějí nás přes polskou hranici,“ citovala agentura jednoho z uprchlíků.

Nepřátelská akce Běloruska proti Polsku

„Ozbrojený konvoj (údajně běloruský pohraniční výbor) eskortuje migranty na bělorusko-polskou hranici. Lidé v ulicích Minsku hlásí stále více migrantů. Čekají na transport na hranice. Je to skutečné státem podporované pašování organizované Lukašenkem,“ komentuje situaci na Twitteru hlavní poradce lídryně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské Franak Viačorka.

„Další informace hovoří o tom, že skupina je pod přísnou kontrolou ozbrojených Bělorusů. To oni rozhodují, jakým směrem se skupina vydá,“ uvedl v pozdějším příspěvku mluvčí koordinátora polských tajných služeb Żaryn. Dění na hranicích označil za „další běloruskou nepřátelskou akci namířenou vůči Polsku“.

Proti narušování polských hranic se vymezil i polský premiér Mateusz Morawiecki. „Hranice polského státu není jen čárou na mapě. Tato hranice je svátostí, za kterou byla prolita krev celé generace Poláků!“ reaguje ve facebookovém příspěvku na vyhrocenou situaci na polsko-běloruských hranicích.

Zástupce koordinátora tajných služeb Maciej Wąsik Poláky ujistil, že hraniční přechod v Kuźnici je zabezpečený pohraniční stráží, vojáky a policií. „Polské jednotky jsou připraveny na všechny možnosti,“ napsal na svém twitterovém účtu v pondělí ráno. Mluvčí vlády Piotr Müller oznámil, že byl k řešení situace na hranicích s Běloruskem svolán krizový štáb, uvádí server Polsat News.

V pondělí ráno polská pohraniční stráž hlásila, že v neděli zaznamenala 222 pokusů o nelegální překročení hranic. Za posledních 24 hodin zatkla za pomoc při nelegálním přechodu hranic celkem tři lidi, dva polské občany a jednoho Ukrajince.

Odpoledne polské ministerstvo vnitra oznámilo, že polské síly zabránily pokusu o překonání hranice, a zveřejnilo video od hraničního plotu, na kterém jsou vidět lidé snažící se překonat bariéru a bezpečnostní složky na druhé straně.

Od začátku roku polská pohraniční stráž evidovala celkem 30 tisíc pokusů o nelegální překročení hranic mezi Polskem a Běloruskem. K drtivé většině z nich přitom došlo za poslední tři měsíce. Jenom za říjen hlásila pohraniční stráž více než 17 tisíc pokusů.

Většinou se do Polska snaží přes Bělorusko dostat uprchlíci z Blízkého východu a Afriky. Podobnému problému čelí i Litva. Varšava i Vilnius viní Minsk, že migranty na jejich území posílá záměrně, aby destabilizoval Evropskou unii a pomstil se za sankce, které sedmadvacítka uvalila na Lukašenkův režim. Bělorusko to odmítá.

V polském pohraničním pásmu platí od začátku září výjimečný stav. Varšava se kvůli příchodu zvýšeného množství migrantů také rozhodla vybudovat 5,5 metru vysokou bariéru, která jim v tom má zabránit.

Evropská komise v pondělí uvedla, že situaci na vnější hranici EU monitoruje. Podle svého mluvčího se unijní diplomacie dlouhodobě pokouší vyjednávat se státy původu migrantů, aby s Lukašenkem nespolupracovaly, což se zatím povedlo pouze v případě Iráku.

Komise zároveň apeluje na Polsko, aby nedopustilo vznik humanitární katastrofy. „Je zásadní zvládnout situaci dobře, to znamená zhostit se jí také humánním a důstojným způsobem,“ prohlásil mluvčí komise Adalbert Jahnz. Unijní pohraniční agentura Frontex je podle něj připravena polským úřadům pomoci například s registrací a prověřováním žadatelů o azyl.

Jenže Polsko už od začátku spolupráci s Frontexem odmítá, stejně jako odmítá vpustit na své území jediného běžence. Situaci monitoruje podle zdrojů agentury AFP také Severoatlantická aliance.„Využívání migrantů jako hybridní taktiky Lukašenkova režimu je nepřijatelné,“ cituje agentura nejmenovaného činitele NATO.

Lídr polské opozice a bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk mezitím uvedl, že by vláda měla zvážit aktivaci článku 4 smlouvy NATO kvůli pokusu migrantů překročit hranici z Běloruska. „Smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany,“ stojí ve Washingotnské smluvě.

Reklama

Doporučované