Hlavní obsah

Měsíce o hladu a v katastrofálních podmínkách. Do uprchlického tábora v Sýrii dorazila poprvé od ledna pomoc

Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Uprchlický tábor Rukbán byl téměř celý rok bez jakékoli humanitární podpory, po desíti měsících k němu dorazil konvoj OSN. Snahy dostat do tábora pomocné zdroje zesílily po dopise o pomoc od obyvatelů tábora, který v říjnu obdržela OSN a jordánská vláda.

Článek

V táboře žije ve stanech okolo padesáti tisíc lidí, z čehož většinu tvoří ženy a děti. Nedostatkem potravy neustále zhoršující se situace měla za důsledek, že jen v říjnu v Rukbánu zemřelo na podvýživu deset lidí.

V sobotu do tábora uprostřed pouště dorazil konvoj Organizace spojených národů a Červeného půlměsíce, turecké složky Červeného kříže. Konvoj čítá osmasedmdesát nákladních aut, která do tábora dopravila zásoby potraviny pro sto tisíc lidí, léky, hygienické potřeby nebo očkovací vakcíny.

Humanitární pomoc naposledy do Rukbánu dorazila v lednu 2018, od té doby však zintenzivnily boje v okolí. Již tak komplikované cesty do tábora měly být po neúspěšných vyjednáváních s povstalci zablokovány syrskou armádou, obyvatelé tábora se tak museli spokojit s velmi omezenými dávkami zboží.

„Tato tolik potřebná humanitární pomoc je důležitý úspěch, ale je třeba hledat dlouhodobé řešení pro tisíce civilistů, kteří v Rukbánu žijí,” řekl v prohlášení koordinátor OSN v Sýrii Alí Zatárí.

Tábor začal vznikat koncem roku 2015, když se v místě začali hromadit syrští uprchlíci poté, co Jordánsko rozhodlo zpřísnit bezpečnostní opatření na hranici se Sýrií kvůli útokům radikálů z teroristické organizace Islámský stát. V červnu 2016 byla hranice v místě zcela uzavřena.

Od začátku občanské války v Sýrii v roce 2011 Jordánsko přijalo statisíce syrských uprchlíků, podle posledních údajů jich je v zemi registrováno na 670 tisíc.

Reklama

Doporučované