Hlavní obsah

Vojenská pojišťovna má po měsících sporů nového šéfa. Exnáměstek ministra neuspěl

Ve Vojenské zdravotní pojišťovně začala nové éra.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Osm let vedl pojišťovnu Karel Štein, který byl několik měsíců pod ostrou kritikou.

Článek

Vojenská zdravotní pojišťovna zahájila novou éru. Pátá největší pojišťovna, která se stará o více než 700 tisíc pacientů, má po osmi letech nového ředitele. Stal se jím Josef Diessl, který do funkce nastoupí 15. března. Informaci redakci potvrdil člen správní rady Tomáš Kuchta.

Správní rada ve čtvrtek vybírala ze tří jmen: Petr Nosek, Tomáš Jelínek a Josef Diessl. Do výběrového řízení se přihlásilo celkově dvanáct zájemců. Sedmičlenná komise nakonec vybrala finálovou trojici.

Největší zkušenosti ze třech finalistů měl Petr Nosek. Ten kromě toho, že byl náměstkem ministra zdravotnictví, tak působil také v největší tuzemské zdravotní pojišťovně VZP.

Jelínek vede ústeckou pobočku Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. V ní dříve pracoval také Diessl. Ten dnes působí ve společnosti Nemocnice Pardubického kraje.

Mezi zájemci o post ředitele byl také bývalý slovenský ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik. Ten se ale stejně jako prozatímní ředitel Rostislav Zezula vůbec do užšího výběru nedostal.

Do loňského podzimu vedl osm let Vojenskou zdravotní pojišťovnu Karel Štein. Skončil poté, co byl dlouhodobě kritizován většinou členů správní rady. Ti si stěžovali třeba na to, jak s nimi Štein prakticky nekomunikuje. Došlo to tak daleko, že bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chtěl nad pojišťovnou vyhlásit nucenou správu.

Situace se uklidnila až poté, co byl Štein odvolán. Kvůli svému působení v čele pojišťovny však také čelí obvinění, protože ji podle policie připravil o miliony.

Detektivové tvrdí, že Vojenská zdravotní pojišťovna platila za svou propagaci na koncertech Karla Gotta, Báry Basikové nebo Jarka Nohavici statisíce korun, ale část z těchto peněz šla také na úplatky.

Reklama

Doporučované