Hlavní obsah

Městem hříchu se protočí 120 miliard. V Las Vegas se prodávají nejslavnější hotely

Dva nejslavnější hotely v Las Vegas mění majitele. Obchodují se skoro za 120 miliard.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Firma MGM Resorts v úterý oznámila prodej hotelů a kasin Bellagio a Circus Circus. Ke každé nemovitosti se vztahuje samostatná smlouva, protože společnost pro každou našla kupce zvlášť. Dohromady si přijde zhruba na 5 miliard dolarů, v přepočtu asi 117 a půl miliardy korun, uvádí CNN.

Článek

Důvodem prodeje jsou dluhy realitní firmy a nedostatek peněz k vyplacení jejích investorů. Firma MGM Resorts dlužila k prosinci loňského roku trojnásobek prodejní ceny obou hotelů – přes 350 miliard korun. Zřídila proto tehdy komisi k nacenění vlastněných nemovitostí a teď se zbavuje těch nejznámějších právě v Las Vegas, dodává americký deník New York Post.

Prodejem jednoho hotelu si zaplatí tři roční nájmy dílu v druhém

Dražší z hotelů je Bellagio s populárními tančícími fontánami. MGM si v nemovitosti ponechá pětiprocentní podíl. Většinu ale za čtyři a čtvrt miliardy prodá newyorské finanční skupině The Blackstone Group a za 245 milionů dolarů ročně si bude pronajímat svůj díl.

Druhý hotel Circus Circus prodá za 825 milionů dolarů soukromému americkému obchodníkovi Philu Ruffinovi, který už ve městě hříchu vlastní kasino Treasure Island. Tato transakce tak MGM zaplatí tři nájmy v Bellagiu.

Vyplácení investorů a vytvoření „pevnosti rezerv“

Obě dohody se mají uzavřít do konce tohoto roku. Výkonný ředitel MGM Resorts Jim Murren uvedl, že společnost použije výnos z obou transakcí k „vybudování pevnosti rezerv” a vrátí kapitál držitelům svých akcií.

Podle CNN si realitní společnost obchodem pomůže také v době nejistoty kolem zpomalující světové ekonomiky. A zároveň se bude moci lépe mezinárodně rozrůstat. Miliardy dolarů už investovala do nového kasina v japonské Ósace, ale expanduje i v oblasti sportovních sázek, a to na domácí půdě ve Spojených státech.

Jeden z kupců spoluvlastní Residomo

Společnost MGM Resorts provozující hotely a kasina podniká především ve Spojených státech amerických a Číně. Její hodnota na trhu se podle posledních květnových údajů magazínu Forbes pohybovala kolem 14,8 miliardy dolarů. Čistý konsolidovaný zisk za druhé čtvrtletí meziročně vzrostl o 13 procent na 3,2 miliardy. Firma zaměstnává 55 tisíc lidí.

Americké investiční společnosti The Blackstone Group spolu s britskou realitní společností Round Hill Capital patří největší soukromý poskytovatel nájemního bydlení v Moravskoslezském kraji Residomo.

Reklama

Doporučované