Hlavní obsah

Dagmar Havlová s hotelem u exprezidentovy chalupy narazila. Povolí jí maximálně lavičky

Dagmar Havlová by ráda využila část pozemků na Hrádečku pro stavbu hotelového komplexu a muzea s připomínkou bývalého prezidenta. Projekt v tomto rozsahu však nejspíš narazí na ochranu přírody.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dagmar Havlová chce stavět na Hrádečku. Na pozemcích na druhé straně údolí od slavné Havlovy chalupy by měl vzniknout apartmánový komplex a také muzeum bývalého prezidenta.

Článek

Několik stavení lemujících malé údolí a všude kolem louky a lesy. Tak vypadá osada Hrádeček, kterou proslavil první český polistopadový prezident Václav Havel. Na své milované chalupě s výhledem do údolí exprezident strávil i poslední chvíle života. Zemřel tam 18. prosince 2011. Chalupu i s pozemky zdědila vdova Dagmar Havlová.

Právě ta chce nyní část pozemků využít k podnikatelskému i pietnímu účelu. Podle informací MF Dnes chce na pozemcích na druhé straně údolí vybudovat hotelový apartmánový resort Hrádeček Resort, jehož součástí má být i muzeum Václava Havla, pietní místo a parkoviště. Tak rozsáhlý projekt však podle zjištění Seznamu nejspíš neprojde, neboť pastviny, na kterých by Havlová ráda stavěla, jsou součástí soustavy evropský chráněných oblastí Natura 2000. Dagmar Havlová se k plánům vyjádřit nechtěla.

„V současné době je to tak, že paní Havlová podala žádost o změnu územního plánu ve smyslu, že tam byl předložen záměr na vybudování penzionu, tedy hlavního objektu s doprovodnými objekty. Tento záměr byl prověřen v rámci pořízení nového územního plánu obce Mladé Buky,“ uvedl Marek Hlíza z trutnovského odboru územního plánování, který proces řídí.

Při prověřování možných vlivů na životní prostředí úředníci shledali, že u projektu by byl významný vliv na životní prostředí, které je pod ochranou. Z tohoto důvodu záměr změny územního plánu zredukovali, tak, aby byla zachována myšlenka pietního místa, avšak už bez hotelového komplexu. „Je možné tam vybudovat nějaký mobiliář, věci týkající se vzpomínky na pana prezidenta, například lavičky Václava Havla. Jsou tam přípustné i prvky pro cyklodopravu, například stezky či značení. To je všechno, co by tam podle návrhu, který je teď projednáván, mohlo být. Výstavba v takovém rozsahu, jaký navrhovala žadatelka, tam přípustná není právě ve vztahu k ochraně přírody a krajiny,“ vysvětlil Seznamu Hlíza.

Taková úprava místa by se líbila i starostce Mladých Buků, do jejichž katastru Hrádeček spadá. „Já osobně vítám jakoukoli iniciativu na uctění památky Václava Havla, kterého si moc vážím. Mně by se strašně líbilo, kdyby to místo ožilo, byla tam třeba literární čtení, setkání, koncerty, ale hotelový komplex? Já si to upřímně nedokážu představit,“ řekla starostka Lucie Potůčková. Ta by dle svých slov nejraději viděla, kdyby se něco dělo se samotným Hrádečkem, který od smrti bývalého prezidenta zeje prázdnotou. „Já bych byla úplně nejradši, kdyby se dal do kupy Hrádeček. Kdyby ožil, vzniklo tam muzeum a něco se tam dělo. Na druhou stranu ale chápu, že tam není prostor, kde vybudovat zázemí, parkoviště. Parkování by se muselo někde řešit. Ale ne zastavět louku apartmánovými komplexy,“ dodala Potůčková, podle níž by to ani nebylo možné kvůli chybějící kanalizaci a přívodu vody.

Pokud by na pozemcích Dagmar Havlové vzniklo místo, které by jejího manžela důstojně připomínalo, byl by spokojený i Martin Věchet, pořadatel legendárního festivalu Trutnov Open Air, jehož pravidelným návštěvníkem býval i Václav Havel. Sám Věchet býval už od předrevolučních dob pravidelným návštěvníkem Havlova Hrádečku. „ Já si myslím, že toto místo si důstojnou připomínku náčelníka zaslouží. A pokud se Dagmar Havlová rozhodne na svých pozemcích něco stavět, tak je to čistě jen její věc, pokud s tím souhlasí úřady a nemají s tím nějaký problém. Na svých pozemcích nechť si každý staví a dělá, co chce, pokud je to v souladu s úřady, Je to všechno věc Dagmar, jaké má vize. Třeba tam vznikne menší stodola jako tato, kde hráli Plastici, a budou tam koncerty. To by se mi moc líbilo,“ ukázal Věchet na stodolu, která je součástí Hrádečku.

Lokalita Hrádeček je součástí souboru Natura 2000 zejména díky svým unikátním bukovým lesům, které v minulosti unikly vykácení a nahrazení smrčinou. Součástí ochrany jsou však i louky v lokalitě. Návrh na změnu územního plánu v tomto směru podle Marka Hlízy určitě nepůjde zmírnit. „Většinou to funguje tak, že jde jedině zpřísnit. Nicméně mohou se dohodnout nějaká kompenzační opatření, která by byla v rámci přípustnosti toho záměru v území dohodnuta s orgány ochrany přírody a krajiny. Nicméně posouzení tohoto záměru vyšlo negativně, takže nepředpokládám, že by v tomto duchu mohla být jakákoliv další změna.“

Václav Havel chalupu na Hrádečku koupil v 60. letech na inzerát. Napsal na ní několik svých her, například Prase. Hrádeček, který přes louku sousedí s chalupou režiséra Andreje Kroba, sloužil jako útočiště disidentům, hercům a muzikantům. Havel tam žil například v době, kdy pracoval jako dělník v trutnovském pivovaru, z čehož se vypsal ve slavné hře Audience.

„Byla tady mimořádná setkání, zahradní slavnosti u Andreje Kroba, koncerty u náčelníka (Věchet takto tituluje Václava Havla, který byl náčelníkem jeho festivalu, pozn. redakce). Já jsem měl to štěstí, když byl Václav ve vězení, být tady na různých oslavách Olgy Havlové. To byly vždycky mimořádné události a setkání. Mělo to silného ducha a punc přátelství. Mám to tady ve svém srdci,“ dodal Martin Věchet, který disidentská setkání na Hrádečku navštěvoval od svých 16 let.

Reklama

Doporučované