Hlavní obsah

Město, kde není ANO, odmítlo Babiše na své akci. Udělal dobře, že nepřijede, říká starosta

Na gastroslavnosti nejezděte, mohl byste se setkat s protesty, vzkázali představitelé Litomyšle Babišovi. Jeho hnutí ve městě nesestavilo kandidátku, nemá tam ani buňku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Litomyšl odmítla Babišovu návštěvu gastronomických slavností. Ve městě, které volilo Schwarzenberga a Drahoše, nemá hnutí ANO ani vlastní buňku. Vládne mu hnutí nestraníků, které se odkazuje k roku 1989.

Článek

Na náměstích velkých měst se v pondělí v podvečer už potřetí postaví dohromady tisíce lidí proti Andreji Babišovi, své vlastní odmítnutí však předsedovi hnutí ANO dala už na konci minulého týdne také desetitisícová Litomyšl.

Předsedovi hnutí, které ovládá průzkumy volebních preferencí, vyjednal na tuto sobotu – týden před volbami do Evropského parlamentu – poslanec ANO Jaroslav Kytýr vystoupení na místních oblíbených Gastroslavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové.

Avšak ve chvíli, kdy byla tato informace zveřejněna, přišly protesty.

„Bez ohledu na to, kdo preferuje jakoukoliv politickou stranu, si myslím, že by trestně stíhaný člověk s velice nejasnou minulostí, byť je to premiér země, neměl dostat k dispozici veřejný prostor,” napsal na stránky, kde radnice komunikuje s občany, litomyšlský podnikatel Radek Tesař. „Chce (Babiš) očividně (akci) využít/zneužít pro předvolební mítink, nebo kampaň (slovo, které často používá) své strany,“ dodal.

Rozhovory pro média však podnikatel odmítal. „Překvapil mě mediální zájem, ale víc k tomu nemám co říct. Předvolební agitace na slavnostech by mi vadila u každého, i kdyby měl přijet třeba Kalousek,“ uvedl Radek Tesař.

Že návštěvy politiků na gastroslavnostech nejsou obvyklé, potvrzují i litomyšlští obyvatelé. „Sice nevím, že byl premiér pozván, ale vím, že na tyhle slavnosti představitelé vlády nejezdí. Bývají tam spíš herci, zpěváci, ale vládní činitelé, to tady zatím nebylo. Mně osobně by však nevadilo, kdyby přijel,“ říká také další podnikatelka a občanka Litomyšle Dáša Lněničková.

Zájem médií odmítá i starosta Daniel Brýdl, zvolený za nezávislé hnutí Generace 89. Jedním z argumentů, který premiérově kanceláři napsal, bylo upozornění, že Litomyšl je historicky konzervativní pravicové město. „Budu upřímný, je i velmi protizemanovské a protibabišovské,“ napsal Brýdl ministerskému předsedovi.

Pohled na výsledky voleb v posledních letech mu dává za pravdu. Babišovo hnutí v Litomyšli zvítězilo jen jednou – ve volbách do Poslanecké sněmovny před dvěma lety. Jinak tam sklízí spíš porážky. Nebo vůbec nekandiduje. Krajské volby v roce 2016 hnutí v Pardubickém kraji vyhrálo, v Litomyšli ho však voliči odsunuli až na třetí místo. Městské zastupitelstvo funguje bez hnutí ANO úplně, strana v Litomyšli nemá ani buňku.

„Litomyšl je silně odéesácká, pravicová, předchozí starostové tady ani Zemana nechtěli. Nechtějí tady nic, nechtějí tady velké obchoďáky, přejou malým živnostníkům, což je namístě,” říká na litomyšlském náměstí starší muž, i když posléze přiznává, že on osobně sympatie k Babišovi chová: „Mě už politika dvakrát nezajímá, ale toho Babiše, toho já mám rád.“

ODS je v Litomyšli ve volbách skutečně úspěšná. Tamní voliči občanským demokratům věřili i v dobách, kdy se jejich popularita propadala. Velmi silní jsou v Litomyšli pravidelně i lidovci.

Fenoménem posledních voleb se však stalo hnutí Generace 89, které loni získalo čtvrtinu hlasů a jehož starosta odmítací dopis Babišovi napsal. Generace vznikla v roce 2011 a ustavila se zprvu jako občanské sdružení, které organizovalo veřejné akce typu bleší trhy nebo úklid okolí. Hnutí nestraníků se vyznačuje i mladou kandidátkou. Loňskému nejstaršímu kandidátovi bylo 49 let.

Pravicové smýšlení v Litomyšli, kde na druhou stranu dodnes stojí pomník někdejšího komunistického ministra kultury Zdeňka Nejedlého, zcela jasně prokázaly prezidentské volby. V roce 2013 tam druhé kolo vyhrál Karel Schwarzenberg s téměř 59 procenty, vítězem loňského druhého kola byl s 61 procenty kandidát Jiří Drahoš. Do Litomyšle rád jezdil i první porevoluční prezident Václav Havel, který býval návštěvníkem hudebního festivalu Smetanova Litomyšl.

Návštěvu desetitisícového města na východě Čech tedy Andrej Babiš za těchto okolností odmítl.

„Myslím, že pan premiér udělal správné rozhodnutí,“ říká litomyšlský starosta Brýdl.

Reklama

Doporučované