Hlavní obsah

Meteoroložka vysvětlila, proč je letošní jaro jedním z nejstudenějších

Hostem dalšího dílu Ušáku byla meteoroložka Alena Zárybnická.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Alena Zárybnická je známá především jako meteoroložka z České televize. Mimo práci má ale řadu koníčků. V dalším díle talkshow Ušák se o nich rozpovídala, ale vysvětlila také, proč máme za sebou velmi studené jaro.

Článek

Co člověk, to alespoň trochu odlišný názor na cokoli. Každý jsme jiný, zajímají nás rozdílné věci. Ale v jednom se shodneme. Extrémně nás interesuje otázka, jaké bude počasí. Ať už dnes či zítra, abychom věděli, co si obléci a jestli bude nutný deštník, nebo abychom měli jasno v tom, jestli se máme vůbec těšit na dovolenou. A tak hltáme předpovědi počasí ve všech možných sdělovacích prostředcích. Nejčastěji pochopitelně v televizi. Tudíž je častým hostem v našich obývacích pokojích i meteoroložka České televize Alena Zárybnická.

Meteorologii vystudovala na Matematicko-fyzikální fakultě UK a už na začátku devadesátých let se objevila před kamerami. Tehdy ještě na programu OK3, ale o něco později se stala stabilní součástí vysílání ČT. Říká, že zatím se jí nestalo, aby jí někdo na ulici vynadal proto, že počasí neodpovídá představám dotyčného jedince, nebo se dokonce předpověď tak úplně nevyplnila. V Ušáku mimo jiné došlo i na tryskové proudění, které ovlivnilo letošní ne úplně podařené jaro. V téhle pasáži rozhovoru se můžete mimo jiné dozvědět, jak meteorologii pomohlo válečné letectvo a padající bomby.

Hlavní témata Ušáku s Alenou Zárybnickou

02:14 - O výletu na jižní svah Studniční hory

04:05 - Jaké to je být televizní meteoroložkou

09:04 - O tryskovém proudění, které ovlivnilo studené jaro

10:45 - Proč se přestěhovala na hory

14:30 - Proč raději tráví dovolenou na horách a ne u moře

16:12 - O zálibě v bezmotorovém létání

18:21 - O pořadu Zálety a jeho moderování

20:45 - O knihách Alpami na kole a Zálety Aleny Zárybnické

23:12 - Najde si chvíli na odpočinek?

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Alena Zárybnická vědomosti nabyté ve škole a prohlubované prací využívala i při bezmotorovém létání. Plachtění nad zemským povrchem se stalo její velkou vášní, ale před několika lety ho musela uložit k ledu. Příčinou bylo stěhování rodilé Pražačky do Krkonoš. Najednou už na křídla nebyl čas. A to i proto, že Alena se věnuje mnoha dalším zálibám. Zamilovala si skialpinismus. Nejen, že sama chodí po horách, ale s kolegou z České televize natočili již několik sérií dokumentů, přibližujících tuto zálibu širokému televiznímu publiku.

Když se neprohání po kopcích na lyžích a skialpech, můžete ji potkat i na kole. Dáma, která tak úplně nemusí moře, připravila kromě jiného i knihu o tom, kam se na bicyklu vydat v Alpách, co můžete vidět, kde si můžete užít nějaké to dobrodružství a kde na vás čeká dobré jídlo a pití. Kniha není určena ortodoxním sportovcům zaměřeným ryze na výkon, spíše jde o průvodce směřujícího čtenáře k příjemnému tempu a nasávání zážitků.

Kromě zmíněného je Alena Zárybnická moderátorkou televizních i rozhlasových pořadů. Do jejích Záletů už přiletělo mnoho zajímavých hostů, kteří se mohou spolehnout na to, že autorka a moderátorka na ně bude velmi dobře připravena. Nedovede si představit, že by si k mikrofonu sedla bez odpovídající přípravy, něco takového jí není vlastní. V Ušáku číslo 166 se ale mluvilo i o jiných tématech. Můžete se přesvědčit.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované