Hlavní obsah

Mezi připomínkami obrany Brna za třicetileté války znovu bude bitevní ukázka

Foto: Wikimedia / Skokloster Castle

Ilustrační foto.

Reklama

Mezi připomínkami úspěšné obrany Brna za třicetileté války letos nebude chybět bitevní ukázka. Loni se nekonala kvůli koronavirovým omezením.

Článek

„Hlavní program Dne Brna, včetně bitevní ukázky, připadá na sobotu, další akce se uskuteční v pátek a neděli,“ oznámila Hana Novosadová z městské organizace TIC Brno.

„V loňském roce jsme odhalili novou sochu pátera Martina Středy, která slavné období připomíná celoročně. Tento jezuita sehrál při obraně jednu z klíčových rolí. Jsem ráda, že se letos do programu mohla vrátit i oblíbená bitva, která historické události přiblíží návštěvníkům,“ uvedla v tiskové zprávě primátorka Brna Markéta Vaňková.

Předehrou k oslavám bude páteční tematická prohlídka Labyrintu pod Zelným trhem, věnovaná pověsti o černé kulce, která jako jediná mohla zabít švédského generála Torstensona. Sobota patří historii a vojenství. Dopoledne projde městem průvod zakončený položením věnce na hrob velitele obrany Brna Louise Raduita de Souches v kostele svatého Jakuba.

„Odpoledne čeká na Kraví hoře diváky jezdecká show, sokolníci, historická módní přehlídka a mnohé další. Největším lákadlem je pak rekonstrukce bitvy o Brno, která se po roční pauze bude moci znovu konat,“ popsal Ondřej Anton ze Společnosti 1645. V neděli se v katedrále uskuteční děkovná mše.

Takzvaný Den Brna se slaví vždy v sobotu okolo 15. srpna, svátku Nanebevzetí Panny Marie, která je od roku 1645 uctívána jako patronka města. Při několikaměsíčním obléhání Brna za třicetileté války měli Švédové velkou převahu. Úspěch Brňanů přispěl k tomu, že se město stalo na úkor dobyté Olomouce metropolí Moravy.

S obranou města se pojí známá brněnská pověst. Torstenson se prý po dlouhém neúspěšném obléhání zavázal, že pokud nedobude město do poledne, odtáhne. Byl velmi blízko úspěchu, a proto se obránci uchýlili ke lsti a z chrámu na Petrově odzvonili poledne už v 11:00. Švédové odtáhli a ze lsti se stala dodnes udržovaná tradice „brněnského poledne“.

Reklama

Související témata:

Doporučované