Hlavní obsah

Mezi truchlícími se na pohřbu odpálili tři atentátníci, nejméně šest lidí zemřelo

Výbuchy na pohřbu v Afghánistánu zabily nejméně šest truchlícíchVideo: Ruptly

 

Reklama

Pohřbívaný muž byl jednou z nejméně osmi obětí, které si v pátek vyžádaly střety v Kábulu na protivládní demonstraci.

Článek

Tři výbuchy blízko místa, kde se v Kábulu konal pohřeb jedné z obětí pátečního střetu mezi demonstranty a afghánskými bezpečnostními složkami, si v sobotu vyžádaly životy nejméně šesti lidí. Dalších nejméně 87 lidí bylo se zraněními dopraveno k ošetření na kliniky.

Upřesněnou bilanci obětí útoku uvedlo podle agentury Reuters afghánské ministerstvo vnitra. K incidentu se zatím nikdo nepřihlásil, radikální hnutí Tálibán v prohlášení na internetu jakoukoliv svou účast na útoku popřelo. Prezident Ašraf Ghaní prohlásil, že země je terčem útoku a vyzval k jednotě.

„Musíme být silní a jednotní," napsal na svém twitterovém účtu.

Původní informace o počtu mrtvých a zraněných se rozcházely a bilance je stále upřesňována. Mluvčí ministerstva zdravotnictví uváděl podle agentury DPA až 20 mrtvých a 119 zraněných.

Tři nálože explodovaly krátce po sobě při pohřbu syna místopředsedy horní komory parlamentu, Rady starších. Mezi účastníky smutečního procesí pohřbu této prominentní oběti byli i výkonný premiér Abdulláh Abdulláh a ministr zahraničí Salahuddín Rabbání. Oba vyvázli z útoku bez úhony. Abdulláh to potvrdil z televizní obrazovky. Jak řekl, útok spáchali tři sebevražední atentátníci, kteří se zamíchali mezi truchlící osoby.

Pohřbívaný muž byl jednou z nejméně osmi obětí, které si v pátek vyžádaly střety mezi demonstranty a bezpečnostními složkami na protivládní demonstraci v Kábulu. Několik stovek lidí tam požadovalo rezignaci vlády prezidenta Ašrafa Ghaního kvůli špatné bezpečnostní situaci v zemi.

Ve středu v Kábulu otřásla vládní a diplomatickou čtvrtí exploze, když sebevrah odpálil nálož ukrytou v cisternovém autě v blízkosti německého velvyslanectví. Zahynulo 90 lidí a více než 450 utrpělo zranění. Většinu obětí tvořili afghánští civilisté, včetně žen a dětí. K atentátu se nikdo nepřihlásil a afghánské úřady z něj podezírají extremistickou síť Hakkání, která je napojená na hnutí Tálibán.

Reklama

Související témata:

Doporučované