Hlavní obsah
Online

U Chrudimi vykolejil osobní vlak

Tisková konference ministra Havlíčka k nové komisi, která má zlepšit bezpečnost na drahách.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vykolejený vlak na Chrudimsku je už čtvrtou v sérii nehod na železnici v posledních dnech. Středeční večerní nehoda se obešla bez zranění. Provoz na trati Chrudim - Medlešice je přerušen.

Článek

Co byste měli vědět?

- Při vjezdu do stanice Medlešice na Chrudimsku večer vykolejil osobní vlak. Již čtvrtá nehoda na českých kolejích v posledních dnech vážně neohrozila cestující ani personál vlaku, nikdo nebyl zraněn.

.- V posledním týdnu se na železnici stalo několik nehod. Nejtragičtější byl střet dvou vlaků na Karlovarsku u Perninku, při kterém zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno. Další nehoda se stala v pátek na trati mezi Prahou a Kolínem. U pražských Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku, nikdo se nezranil. Na stejné trati u Českého Brodu pak v úterý večer narazil osobní vlak do zadní části nákladního expresu. Při nehodě zemřel strojvedoucí. Příčiny nehod se zatím vyšetřují, podle předběžných zpráv šlo o lidské chyby.

- V době poslední nehody zasedala na ministerstvu dopravy nově zřízená komise, která má za úkol zlepšit bezpečnost na drahách.

O poznání vážnější následky měla nehoda z úterního večera, kdy se na trati z Prahy na Kolín u Českého Brodu srazil osobní a nákladní vlak. V kabině zemřel strojvůdce, zraněno bylo přes 30 lidí, z toho čtyři těžce.

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka osobní vlak CityElefant Českých drah jedoucí z Prahy narazil do nákladního expresu dopravce ČD Cargo, který stál před vjezdovým návěstidlem v Českém Brodě.

Souprava s cestujícími po nárazu vykolejila.

Nehodu nepřežil strojvůdce, který zůstal zaklíněný v kabině a hasiči se k němu dostávali velmi obtížně a až po zajištění vlaku.

Podívejte se, jak probíhal zásah hasičů na místě

Zásah hasičů u nehody vlaků.Video: @HzsStredoceskehoKraje

Zraněných bylo přes 30 lidí, z toho čtyři těžce, ty ošetřily a převezly do nemocnic záchranné složky. Příčina nehody v tuto chvíli není oficiálně známá, ministr dopravy Karel Havlíček ovšem řekl, že šlo nejspíš o selhání člověka - strojvedoucí projel s vysokou pravděpodobností návěstidlem na červenou. Technika podle něj neselhala, trať označil za jednu z nejlépe zabezpečených v republice.

Havlíček, který má dva ministerské posty, na místě odmítl dotazy, zda vyvodí z přibývajících neštěstí na dráze osobní odpovědnost. O rezignaci neuvažuje.

Na místo úterní tragické nehody vlaků na okraji Českého Brodu na Kolínsku dorazil nehodový vlak. Ve středu krátce po osmé hodině ráno se podařilo havarované soupravy od sebe odtrhnout. Nehodu už začala vyšetřovat také policie. Po desáté hodině byl obnoven provoz na jedné koleji.

Česká pošta odhaduje celkovou škodu na poštovním vlaku na 15 milionů korun. 1800 balíků se při nehodě zničilo, dalších asi 6000 rozveze pošta později.

Záběry z místa nehody:

+20

  • Trať u Českého Brodu je po úterní tragické nehodě plně průjezdná

    Trať u Českého Brodu je po úterní tragické nehodě, při které zemřel strojvedoucí a zranilo se přes 30 lidí, plně průjezdná. ČTK to řekl mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. Od dopoledne vlaky jezdily jen po jedné ze tří kolejí.

  • Ve vykolejeném vlaku byli dva cestující

  • U České Lípy unikl olej z lokomotivy, hasiči evakuovali 38 lidí

  • U Chrudimi vykolejil osobní vlak

    Při vjezdu do stanice Medlešice na Chrudimsku večer vykolejil osobní vlak, uvedly České dráhy na webu. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal ČTK řekl, že nikdo nebyl zraněn. Provoz na trati je podle údajů na webu drah přerušený a v úseku Chrudim-Medlešice je zavedena náhradní autobusová doprava.

    V posledním týdnu se na železnici stalo několik nehod. Nejtragičtější byl střet dvou vlaků na Karlovarsku u Perninku, při kterém zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno. Další nehoda se stala v pátek na trati mezi Prahou a Kolínem. U pražských Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku, nikdo se nezranil. Na stejné trati u Českého Brodu pak v úterý večer narazil osobní vlak do zadní části nákladního expresu. Při nehodě zemřel strojvedoucí. Příčiny nehod se zatím vyšetřují, podle předběžných zpráv šlo o lidské chyby.

  • Zasedala komise pro bezpečnost

    Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) svolal po sérii nehod vlaků nově vytvořenou Bezpečnostní komisi pro železnice. Podle něj bude komise apolitická. Zaměřit se Havlíček chce hlavně na bezpečnost na menších tratích jako je ta v Krušných horách, kde se stala první ze série nehod. „Rekordní investice půjdou ve zvýšené míře do bezpečnosti na lokálních tratí,“ uvedl Havlíček po prvním zasedání komise.

    Investovat se bude i do bezpečnosti na přejezdech. „Do roku 2022 chceme mít hotových pět set přejezdů, původně se počítalo až s rokem 2028,“ dodal.

  • Stanjura: Havlíček je jak dvojitý agent. Neví, pro jaký resort pracuje

    Shoda náhod a selhání jednotlivců. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka nemohou za nehody vlaků z posledních dnů systémová pochybení. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury ministr nezvládá vedení dvou úřadů najednou.

  • Kolovratník se postavil za Havlíčka

    Za ministra dopravy Karla Havlíčka se postavil i poslanec hnutí ANO a odborník na železnici Martin Kolovratník, o kterém se v minulosti hovořilo jako o možném kandidátovi na post šéfa dopravy. „Volání po jeho odvolání odmítám a stojím za ním. Je nešťastné, že se v tak krátkém období stalo tolik tragických událostí, ale určitě to nepovažuji za systémovou chybu, za kterou by měl navíc odpovědnost ministr dopravy. Jeho odpovědností jsou personálie, například náměstci, a ti podle mého pracují dobře,“ uvedl Kolovratník.

  • Osm zraněných z vlaku je mimo ohrožení života

    Osm zraněných lidí, které z tragické úterní srážky vlaků rozvezla záchranná služba do vinohradské a Thomayerovy nemocnice v Praze a do českobudějovické nemocnice, je mimo ohrožení života. Dva z nich už jsou doma. Vinohradská nemocnice přijala dva zraněné, Thomayerova nemocnice čtyři a českobudějovická dva. Jednoho zraněného záchranná služba odvezla i do Ústřední vojenské nemocnice v Praze Střešovicích a lehce zraněné do nemocnic v Kolíně a Nymburku. Záchranáři při nehodě u Českého Brodu ošetřili 31 lidí, z toho čtyři těžce zraněné. Strojvedoucí nehodu nepřežil.

  • Problémovým strojvedoucím zřejmě bude hrozit odebrání licence

    Strojvedoucí, kteří opakovaně nerespektují návěstidla a další bezpečnostní pravidla, zřejmě budou moci přicházet o licenci. Počítá s tím návrh Drážního úřadu. Dalším opatřením je pak systém monitoringu licence strojvedoucího, kterým se bude ověřovat dodržování maximální doby řízení a odpočinku. Dříve připravovaný bodový systém naopak nebude. Nyní může úřad strojvedoucím odebrat licenci pouze v případě ztráty zdravotní způsobilosti. Návrh Drážního úřadu tak nově počítá s pozastavením nebo úplným odebráním licence i v případě problémových strojvůdců, úředně tedy pro ztrátu odborné způsobilosti. Oba návrhy jsou nyní v legislativním procesu. V ČR je kolem 9500 strojvedoucích.

  • Maláčová pošle na dráhu kontroly

  • České dráhy reagují na nehody z posledních dnů

    Vedení Českých drah a ČD Cargo se dnes kvůli vlakovým nehodám z poslední doby dohodlo na nových opatřeních. „Zaměříme se na další zkvalitnění výcviku, průběžného tréninku a zvýšení četnosti kontrol výkonu povolání strojvedoucích. Těch jsme už loni provedli meziročně o 25 % více než před rokem. Příčiny všech těchto mimořádných událostí budou po vyšetření součástí povinného školení a připravíme speciální blok tréninku na simulátorech v Praze a v České Třebové, který bude zaměřen na reakční schopnosti při mimořádnostech,“ vyjmenovává okamžitá opatření generální ředitel ČD Václav Nebeský. „Pokud jde o tratě bez zabezpečovacího zařízení provozované podle předpisu D3, tam jsme již zahájili přípravu systému na bázi GPS, který by strojvedoucí během jízdy upozorňoval na nutnost hlásit se dispečerovi v místech křížení vlaků a v případě pochybení by upozornil na blížící se vozidlo v protisměru,“ dodal.

  • Při nehodě se zničilo asi 800 balíků

    Česká pošta odhaduje, že při úterní nehodě vlaků došlo ke zničení nebo poškození zhruba 800 kusů balíkových zásilek podaných převážně v Praze a středních Čechách a určených k doručení na Olomoucku a střední Moravě. Pošta dodala, že následkem nehody dojde ke zpoždění ostatních zásilek. „Zpoždění doručení o 1 až 2 dny se bude týkat zhruba 6 000 kusů balíkových zásilek podaných převážně v Praze a středních Čechách a určených k doručení ve východních Čechách a na severní Moravě (PSČ 500 00 – 510 99, 516 00 – 559 99, 580 00 – 58599 a PSČ začínající číslem 7),“ uvedla Česká pošta v tiskové zprávě.

  • Těžce ranění pacienti jsou mimo nebezpečí

    Dva těžce raněné pacienty z noční nehody vlaků přijala vinohradská nemocnice. „Oba pacienti jsou mimo ohrožení života,“ řekl Petr Arenberger, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

    Jeden pacient byl přijat na Kliniku anesteziologie a resuscitace se sériovou zlomeninou žeber a bude v průběhu dnešního dne přeložen na standardní oddělení. Pacientka, která byla přijata na Jednotku intenzivní péče Ortopedicko-traumatologické kliniky s rozsáhlou tržnou ranou stehna a se zlomeninou v oblasti krční páteře, bude také přeložena na standardní oddělení.

  • Další nehoda vlaku, tentokrát na Blanensku

    U Velkých Opatovic na Blanensku se dnes před 8:00 na přejezdu srazil osobní vlak s dodávkou. Vlak vykolejil. Řidič auta utrpěl zranění, podle dostupných informací lehké.

    „Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném pouze výstražnými kříži,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Škodu inspekce odhadla na 260 000 korun, z toho 150 000 korun činí škoda na vlaku.

    Záběry z místa nehody.Video: twitter.com/PolicieCZ

  • Ministra dopravy na plný úvazek by ocenil i místopředseda ČSSD

    Ke kritice dvouministra Karla Havlíčka se připojují už i členové koalice. Ministra dopravy na plný úvazek by ocenil i místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

  • Provoz by měl být zcela obnoven večer

    Provoz vlaků u Českého Brodu byl po třinácti hodinách částečně obnoven. Dnes po 10:30 tudy projel první vlak sníženou rychlostí. Některé vlaky jedoucí z Prahy jsou dál odkloněny přes Nymburk, vlaky do hlavního města jezdí přes Benešov. „Plné obnovení provozu předpokládáme ve večerních hodinách,“ řekla ČTK mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

  • Nová Bezpečnostní komise pro železnice zasedne prvně dnes

    Ministr dopravy Karel Havlíček v souvislosti s aktuální situací sestavil novou Bezpečnostní komisi pro železnice, která by se měla sejít dnes v 18:00. Zároveň připustil, že bude řešit i personální otázky. „Rozhodně v této oblasti dojde k posílení personálu,“ řekl.

  • Nejde o systémová pochybení, řekl Havlíček

    Nejde o systémová pochybení, ale selhání jednotlivců, řekl k nehodám vlaků ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Chce posílit investice do bezpečnosti. Zároveň plánuje řešit i personální otázky, zejména navýšením počtu zaměstnanců na železnici. „To, co se stalo v posledním týdnu, je obrovská shoda náhod. Nedošlo k systémovému pochybení, ale k selhání jedinců,“ uvedl Havlíček. Podle předběžných zpráv šlo při incidentech o chyby strojvůdců. To se podle Havlíčka týká i úterní nehody u Českého Brodu. „Strojvůdce byl zastaven, znovu se rozjel. V rychlosti 60 až 70 km/h narazil do poštovního vlaku, který nebyl zabržděn, před sebou ho ještě tlačil,“ řekl Havlíček.

Reklama

Hlavní zprávy