Hlavní obsah

Microsoft zavře kamenné obchody. Provoz se Billu Gatesovi nevyplatí

Foto: Profimedia.cz

Uzavřený Microsoft Store v Bostonu.

Reklama

Microsoft natrvalo zavírá své obchody po celém světě. Výjimkou jsou čtyři prodejny ve světových metropolích, které mají sloužit jako „zážitková centra“.

Článek

Technologický gigant oznámil plány o trvalém uzavření koncem minulého týdne. Mezi čtyři vyvolené patří ukázkové prodejny v New Yorku na Páté Avenue, v Londýně na Oxford Circus, v australské metropoli Sydney v obchodním domě Westfield a samozřejmě v kampusu Microsoftu v Redmondu.

Podle informací na firemním webu provozuje Microsoft v současnosti na celém světě 83 poboček, kde předvádí a prodává své notebooky, herní konzole Xbox a další hardware. Všechny musel zavřít už koncem března kvůli šíření nemoci covid-19.

Budoucnost v e-shopech

Společnost dále uvedla, že vedení se namísto podnikání v kamenných obchodech hodlá zaměřit na internetový maloobchodní prodej. Microsoft proto bude i nadále investovat do svých digitálních prodejen, od kterých si slibuje dosáhnout na 1,2 miliardy zákazníků na 190 trzích.

Zaměstnanci prodejen mají údajně přejít do oddělení zákaznické online podpory, která nabídne nové možnosti včetně videokonzultací. Tento režim pro ně nebude úplnou novinku – vzhledem k pandemii takto fungují už od poloviny března, kdy byly prodejny uzavřeny. Osmdesát procent zákazníků Microsoftu přešlo do modelu práce z domova a zaměstnanci firmy jen za první měsíc proškolili více než 65 000 pracovníků z různých odvětví na používání komunikačních nástrojů MS Teams. V budoucnosti pak bývalí prodavači najdou zázemí v budovách společnosti.

Microsoft začal své kamenné pobočky budovat v roce 2009. Chtěl napodobit úspěch konkurenčního Applu a jeho Apple Stores. To se mu ale nepodařilo, uvádí agentura DPA. Návštěvnost v prodejnách Applu poháněly předváděné iPhony, ale Microsoft v té době už vlastní chytrý telefon nenabízel.

Stopka i pro Mixer

V souvislosti s uzavřením prodejen bude firma muset zaplatit daně ve výši 450 milionů dolarů. Viceprezident Microsoftu David Porter v prohlášení uvedl, že Microsoft nebude nikoho propouštět. Zrušení poboček prý bylo stejně v plánu a koronavirus vše jen urychlil.

A Microsoft nekončí jen se svými obchody. V roce 2016 koupil herní streamovací službu s názvem Mixer. Po několika letech snažení se však ukázalo, že služba nenaplnila představy. Odborníci tvrdí, že nastoupila příliš pozdě a trh ovládá zejména platforma Twitch, kterou v roce 2014 koupil Amazon. Mixer skončí 22. července. Redmondští místo ní jako alternativu nabízí Facebook Gaming, který odstartoval před zhruba dvěma roky.

Reklama

Doporučované