Hlavní obsah

Mikrob požírající mozek trápil Česko, teď ho našli v Texasu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve vodovodní síti třicetitisícového města na jihu Texasu objevily úřady vzácnou smrtící amébu, která napadá centrální nervovou soustavu.

Článek

Testy potvrdily přítomnost améby Naegleria fowleri v městských vodovodech a kanalizacích jihotexaského města Lake Jackson. Prvok může způsobit závažnou a vysoce smrtící nemoc - amébovou meningoencefalitidu. Nemoc dosud přežili jen čtyři lidé ze 145 zaznamenaných případů.

Přítomnost vodního parazita je poměrně vzácná. Největší světová epidemie byla doposud zaznamenána v bývalém Československu. V letech 1962 až 1965 zemřelo na nemoc, kterou améba způsobuje, 16 lidí. Nakazili se při koupání v krytém plaveckém bazénu v Ústí nad Labem. Na skutečnou příčinu úmrtí nemohli vědci dlouho přijít.

Vyšetřování vody začalo v Texasu poté, co na začátku měsíce zemřel na amébovou meningoencefalitidu šestiletý chlapec. Tamní úřady vydaly varování před používáním vody v pátek. Podle BBC nyní dezinfikují vodovody.

Obyvatelé města vodu mohou používat, ale měli by ji vždy nejprve převařit. Jako bezpečné je označeno pouze splachování toalet. Při koupání a sprchování by lidé měli dbát na to, aby se jim voda nedostala do nosu. Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se lidé nakazí hlavně při plavání nebo potápění v „teplých sladkovodních vodách“, když se jim voda dostane do nosu. Améba se přes sliznici dostane podél čichového nervu do mozku, kde se živí neurony a napadá nervový systém oběti. Lidově se nazývá „požírač mozku“.

Pitím vody, pokud se nedostane do nosu, se nedá nakazit. Nemoc se nepřenáší ani z člověka na člověka. Příznaky zahrnují horečku, nevolnost, zvracení, ztuhnutí šíje a silné bolesti hlavy. Většina nakažených zemře do jednoho týdne. Zvláště zranitelní jsou senioři, děti a lidé s oslabeným imunitním systémem.

Reklama

Doporučované