Hlavní obsah

Miliarda eur. Francouzi sečetli škody za stávku v dopravě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Šest týdnů trvající stávka přinesla francouzským státním železnicím SNCF a pařížskému dopravnímu podniku RATP škody v celkové výši přes miliardu eur, tedy více než 25 miliard korun. Oznámil to úřad francouzského premiéra Édouarda Philippa.

Článek

Železničáři a pracovníci pařížské hromadné dopravy se už 42 dní bouří kvůli plánu vlády reformovat důchodový systém a zrušit výhody pro některé skupiny zaměstnanců.

Ředitel státních železnic Jean-Pierre Farandou minulý týden odhadl ztráty způsobené stávkou na částku kolem 700 milionů eur. Podle nového prohlášení úřadu vlády, o kterém informoval list Le Parisien, už se účet za protesty u železniční společnosti vyšplhal na 850 milionů. O dalších skoro 200 milionů údajně přišel RATP.

Provoz obou dopravních podniků byl v uplynulých týdnech kvůli stávce výrazně narušený. V případě SNCF se v těchto dnech situace pomalu vrací do normálu, v prosinci ale musely státní dráhy opakovaně rušit 60 nebo i 80 procent pravidelných spojů. V Paříži se museli cestující v některé dny obejít i bez deseti linek metra, tento týden už fungují všechny, byť většina v omezeném režimu.

Podle premiéra Philippa už trvá stávka příliš dlouho. Protestujícím pracovníkům dnes vzkázal, že jejich úsilí nikam nepovede, protože „vláda je odhodlána“ avizovanou důchodovou reformu uskutečnit. Aktuální vlna odporu je nejdelším podobným protestem ve Francii za posledních 50 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované