Hlavní obsah

Miliardář a politik se nechal přednostně naočkovat. Uprosili mě, řekl

Foto: Profimedia.cz

Majitel SPGroup a předseda politické strany ODA Pavel Sehnal se nechal v pondělí v 56 letech očkovat na Bulovce.

Reklama

Pavel Sehnal, podle žebříčku časopisu Forbes 65. nejbohatší Čech, byl očkován počátkem týdne v Nemocnici Na Bulovce. Ředitel nemocnice říká, že jeho očkování odmítal a Sehnal se následně vydával za zdravotníka, aby vakcínu dostal.

Článek

V Česku zkraje týdne začala druhá fáze očkování proti koronaviru a nedostatkové vakcíny jsou tentokrát přednostně určeny pro seniory nad 70 let a pro učitele.

V Nemocnici Na Bulovce však podle zjištění Seznam Zpráv dostal vakcínu i šestapadesátiletý předseda politické strany ODA Pavel Sehnal, jinak také 65. nejbohatší Čech s majetkem, který časopis Forbes loni spočítal na 3,6 miliardy korun.

Majitel aquaparku Aquapalace v Čestlicích a řady dalších společností přijetí vakcíny proti koronaviru přiznal. Své místo v seznamu státem preferovaných skupin vysvětlil tím, že je jako majitel holdingu SPGroup, jemuž od konce loňského roku patří soukromá zubní klinika Bulovka Dental Clinic, ve styku se zdravotním personálem. A říká, že právě jeho dentisté ho poprosili, aby se naočkovat nechal.

„Jsem majitel Bulovka Dental Clinic, mám tam zubní lékaře a jsem s nimi v pravidelném styku. Kolegové mě žádali, abych tam šel s nimi,“ vysvětloval Pavel Sehnal své přednostní očkování Seznam Zprávám. „Já jsem byl prostě kolegy vyzván, abych se toho zúčastnil, tak jsem se toho zúčastnil,“ uvedl Pavel Sehnal.

Ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček má však k Sehnalovu očkování kritický postoj. Seznam Zprávám řekl, že miliardáři opakovaně řekl, že se nechat očkovat nesmí. K očkování ale nakonec došlo, protože Sehnal se podvodně vydával za lékaře.

„Očkován byl i přes můj zákaz,“ uvedl k tomu ředitel Bulovky Jan Kvaček. „Pan Sehnal se mě opakovaně ptal, zda může být očkován, a já jsem to opakovaně zamítal. Explicitně jsem mu řekl, že se naočkovat nemůže, protože není zdravotník, “ řekl Seznam Zprávám Kvaček.

Podle něj se Pavel Sehnal dostal k vakcíně na Bulovce díky tomu, že si nechal od své kliniky vystavit potvrzení, že je zdravotník. Ačkoliv není. Je majitelem zdravotnického zařízení, jako zdravotník nepracuje.

Pavel Sehnal

Vlastník SPGroup, pod kterou patří zhruba padesátka firem. Pavel Sehnal působí v průmyslu, pojišťovnictví, obchodu s cennými papíry, realitní a developerské činnosti a službách.

K jeho nejvýznamnějším společnostem patří výstaviště v Letňanech PVA EXPO, aquapark a hotel Aquapalace Praha v Čestlicích, pojišťovna Slavia, Obchodní tiskárny Kolín či Elektroporcelán v Lounech, patří mu hotely v Mariánských Lázních či Harrachově.

Pavel Sehnal to odmítá. „Nejsem lékař, ale od prvního března to platí i pro jakoby zdravotnický personál včetně recepčních a ředitele, aspoň takové mám informace,“ řekl Pavel Sehnal Seznam Zprávám a dále vysvětlil, že tuto výjimku mu sdělil právě jeho zdravotnický personál.

Ředitelem zubní kliniky Bulovka Dental Clinic je podle informací uvedených na webu Ivan Oliva, nikoliv Pavel Sehnal.

Navíc ředitel Bulovky Kvaček redakci řekl, že výjimka, na kterou se Pavel Sehnal odvolává, neexistuje. Seznam Zprávy v této souvislosti požádaly o stanovisko Ministerstva zdravotnictví, avšak resort zatím na dotaz nereagoval.

V časech boje s pandemií koronaviru vešel Pavel Sehnal v širší povědomí jako majitel Výstaviště v Letňanech, které si stát od konce loňského října do začátku února pronajal pro pohotovostní polní nemocnici pro až 500 pacientů s covidem-19. Nemocnice využití po celou dobu nenašla a pražská nemocnice Bulovka, která za provoz zodpovídala, Sehnalovi za pronájem zaplatila bezmála 60 milionů korun.

Poté, co byla letňanská polní nemocnice zrušena, nabídl Pavel Sehnal minulý týden prostory nevyužitého Výstaviště znovu a tentokrát zdarma. Ministerstvo zdravotnictví jeho nabídku odmítlo.

Sehnalova společnost si pozemky, kde polní nemocnice stála, pronajímá, část od státu respektive od Ministerstva financí. Další část pak od Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu, jehož akcionářem je také resort vedený ministryní Alenou Schillerovou (za hnutí ANO).

Reklama

Doporučované