Hlavní obsah

Miliardář Sehnal píše Blatnému. Chce prodloužit pronájem polní nemocnice

Majitel SPGroup Pavel Sehnal, který provozuje letňanské Výstaviště.Video: Jiří Zatloukal, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Majitel SPGroup Pavel Sehnal v dopise ministru Janu Blatnému navrhuje snížení nájmu za polní nemocnici o dvě třetiny a prodloužení smlouvy na další měsíce.

Článek

Před několika dny oznámil premiér Andrej Babiš, že polní nemocnice v pražských Letňanech skončí kvůli tomu, že je finančně neúnosná. Nemocnice nenašla od října využití a stát za pronájem ploch zaplatil zhruba 51 milionů korun.

Provozovatel areálu na to zareagoval dopisem Ministerstvu zdravotnictví. „Nabídl jsem panu ministru Blatnému, že bychom měli velikost polní nemocnice zmenšit, protože dnes jsou tam poměrně velké provozní náklady. Polní nemocnice teď obsazuje víc než polovinu areálu. A protože potřeba té nemocnice dnes tak akutní není, navrhl jsem panu Blatnému, že bychom mohli sestěhovat inventář do jednoho místa, čímž bychom významně redukovali plochu a v důsledku toho i nájemné,“ řekl deníku Seznam Zprávy provozovatel areálu v Letňanech podnikatel Pavel Sehnal.

Podle Sehnala ještě není vhodné nemocnici rušit, protože počet nakažených neklesá. Nabídka leží na ministerstvu od začátku týdne.

„Smysluplná aktivace nemocnice v Letňanech závisí zcela na civilním personálu. Tento personál v tuto chvíli není k dispozici. K otázce aktivace této nemocnice se případně vrátíme, až to bude aktuální,“ řekla deníku Seznam Zprávy mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Podle Sehnala ministr Blatný o nabídce ví a mluvil o ní i s poradcem premiéra Romanem Prymulou. „Pan Prymula mi řekl, že by tuto variantu také podpořil, protože tady máme takzvanou britskou mutaci viru, která má 1,7násobnou rychlost reprodukce. A není vyloučeno, že na podzim přijde další virus, který bude mít rychlost reprodukce ještě vyšší,“ dodal Sehnal, majitel SPGroup, kam kromě Výstaviště patří například největší tuzemský akvapark v Čestlicích nebo pojišťovna Slavia.

V nabídce je podle Sehnala také prodloužení smlouvy na další měsíce a rovněž snížení současného nájmu. „Nájem by se snížil o dvě třetiny, možná ještě více,“ řekl Sehnal.

Jak se stavěla nemocnice v Letňanech:

+5

Podle vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného má smlouva o pronájmu se Sehnalovou firmou skončit k 6. únoru. Stát provozovateli letňanského Výstaviště dosud za pronájem zaplatil 50,9 milionu korun bez DPH. Smlouva byla v listopadu prodloužena do konce února. Pokud by tedy pronájem skončil podle kontraktu, musel by stát zaplatit dalších 13,7 milionu korun bez DPH. Jestliže bude smlouva ukončena k 6. únoru, měl by stát doplatit necelé tři miliony.

Nicméně pražská fakultní nemocnice Bulovka, pod kterou polní nemocnice spadá, vyčíslila celkové náklady na nevyužitou polní nemocnici v Letňanech na téměř 100 milionů korun. Vedle nájmu prostor se do ceny promítly i energie a další služby.

Záložní nemocnici v Letňanech armáda postavila kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Sídlí v halách letňanského Výstaviště. Postarat se může o 500 pacientů.

Aktualizace: doplnili jsme vyjádření ministerstva zdravotnictví

Reklama

Doporučované