Hlavní obsah

Miliardář Tkáč vloží své akcie EPH do vlajkového fondu skupiny J&T

Foto: TV JOJ

Patrik Tkáč má zálibu ve vínu a vlastní několik vinařství na jižní Moravě.

Reklama

Miliardář Patrik Tkáč vloží část svých akcií, které drží ve skupině EPH, do fondu J&T Investments, který se obchoduje na pražské burze a má být vlajkovou lodí skupiny J&T.

Článek

Fond J&T Investments založila investiční společnost skupiny J&T teprve loni. Letos na konci prvního čtvrtletí však obhospodařoval majetek za více než čtyři miliardy korun.

Podle informací SZ Byznys se nyní připravuje velká transakce, kdy do fondu vloží spoluzakladatel skupiny J&T Patrik Tkáč zhruba deset procent akcií, které vlastní v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH) řízeném Danielem Křetínským. Jedná se o transakci v řádu nižších desítek miliard korun. Tkáč rovněž šéfuje investičnímu výboru fondu.

„Ve fondu má být výhledově zhruba miliarda eur (cca 26 miliard korun, pozn. red.). Patrik Tkáč do něho vloží zhruba 10 procent skupiny EPH,“ uvedl finančník, který si nepřál zveřejnit své jméno. Informaci potvrdil listu ještě další zdroj.

Šéf J&T Investiční společnosti Daniel Drahotský současné aktivity fondu nechtěl komentovat. Nicméně potvrdil, že bude dále růst. „Fond se drží své filozofie a bude investovat v souladu se strategií zakladatelů skupiny J&T. Do fondu pravděpodobně přibydou další firmy z e-commerce nebo společnosti obhospodařující infrastrukturní projekty,“ uvedl pro SZ Byznys Drahotský.

Slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč se vrátil do akcionářské struktury Energetického a průmyslového holdingu na sklonku loňského roku. Tkáč aktuálně vlastní 44 procent minus jednu akcii holdingu. Majoritní podíl nadále patří Danielu Křetínskému a skupině manažerů, kteří v EPH drží 56 procent a jednu akcii. Samotnému Křetínskému, který vykonává manažerskou kontrolu nad holdingem, nepřímo patří 50 procent akcií firmy a jedna akcie.

Podle Drahotského skupina J&T zakládá fond na velmi dlouhou dobu. „Investice neomezujeme oborem. Stejně jako před sto lety byla zajímavá železnice a dnes po ní nikdo nijak zvlášť neprahne, tak i my se budeme přizpůsobovat příležitostem,“ dodal.

Rohlík a spol.

Ve fondu se už nyní nachází například investice do online obchodu Rohlík.cz nebo minoritní podíl ve společnosti Titan Freelancers, což je přední slovenský poskytovatel IT outsourcingových služeb, nebo průmyslové nemovitosti. Podstatnou část majetku fondu J&T Investments investuje do fondů zakládaných partnery skupiny, tedy skupinou investorů, kteří dlouhodobě vystupují kolem J&T a neformálně se titulují „rodina J&T“.

„Dlouhodobou roční výnosnost fondu míříme do oblasti odvážnějších smíšených až akciových fondů. Výhodou by měla být cíleně nižší kolísavost, protože valuace ve světě private equity se obvykle nemění tak dramaticky jako na akciových burzách,“ dodal Drahotský.

Fond kvalifikovaných investorů J&T Investments Sicav je novou vlajkovou lodí J&T v oblasti private equity. V lednu 2020 jej pro klienty založila finanční skupina J&T Finance Group. Obhospodařovatelem fondu byla stanovena J&T Investiční společnost. S jeho akciemi se od desátého května letošního roku obchoduje na pražské burze.

Hlavním zaměřením dlouhodobého diverzifikovaného portfolia jsou oblasti nemovitostí, energetiky, médií, cestovního ruchu a volného času, e-commerce a sektory nové ekonomiky.

Patrik Tkáč v poslední době výrazně investuje na světových burzách prostřednictvím společnosti Vesa Equity Investment, kterou spoluvlastní s Danielem Křetínským. Ten má ve společnosti 53 procent, zbytek vlastní Tkáč. Společně koupili podíly v britské Royal Mail nebo německém obchodním řetězci Metro.

Reklama

Doporučované