Hlavní obsah

Milion nakažených za 4 dny. V těžce zasažené zemi dochází kyslík i trpělivost

Foto: Profimedia.cz

Žena s provizorní kyslíkovou podporou čekající na test na přítomnost infekce covidu-19 před nemocnicí ve státě Uttarpradéš.

Reklama

Indii drtí druhá vlna pandemie covidu-19. V nemocnicích dochází zásoby kyslíku, léků i lůžka. Tamní úřady apelují na vládu, aby začala konečně rázně jednat.

Článek

Za uplynulý den se v Indii nakazilo koronavirem rekordních 315 tisíc lidí. Jedná se o nejvyšší denní přírůstek zaznamenaný v jedné zemi na světě od začátku epidemie, informují světová média. Hůře na tom byly dosud jen Spojené státy, které zaevidovaly letos v lednu 297 tisíc nově nakažených za jediný den.

Situace v zemi zůstává dále katastrofální. Sociální sítě dále zaplňují tragická oznámení o úmrtí rodinných členů a milovaných osob a prosby zoufalých lidí, kteří hledají po vlastní ose kyslík, remdesivir nebo pátrají, zda se v některé z nemocnic neuvolnilo lůžko.

Podle expertů může za smrtící druhou vlnu přítomnost nakažlivější mutace a především laxní přístup vlády, která se nerozhodla navzdory zhoršující se situaci zasáhnout, a naopak upřednostnila rozvolňování. Kritizován je především premiér Naréndra Módí a jeho rozhodnutí zachovat masová setkání v rámci hinduistických oslav, svatby a předvolební mítinky, kterých využila i jeho strana.

Předvolebního setkání v Západním Bengálsku se dokonce Módí uplynulou sobotu sám zúčastnil. Bez roušky tehdy před davem uvedl, že „nikdy neviděl tak velký dav lidí jako dnes“. Stalo se tak ve stejný den, co Indie zaznamenala svůj dosavadní nejvyšší denní přírůstek (234 tisíc lidí), uvádí server The Guardian. Na Twitteru následně začal trendovat hashtag #ModiMadeDisaster (#MódíZavinilKatastrofu).

Katastrofa se projevuje především v nemocnicích i před nimi. Dochází nebo již došly zásoby kyslíku, léků i lůžkových kapacit. Módí následně v úterý večer reagoval na zhoršující se situaci a uvedl, že „jsou vyvinuta veškerá úsilí“, aby byly zásoby kyslíku doplněny.

K akutnímu nedostatku kyslíku se ve středu vyjádřil i nejvyšší soud v Dillí. Ten vládě nařídil, aby kyslík, který se za normálních okolností využívá pro průmyslovou výrobu, přesměrovala pro potřeby nemocnic. Reagoval tak mimo jiné i na stížnost vlastníka šesti soukromých klinik v metropoli.

„Je to směšné. Chceme vědět, co vláda dělá, pokud jde o dodávky kyslíku v Indii,“ uvedli soudci při čtení verdiktu. Zdůraznili také, že odpovědností vlády je „prosit, půjčit si… ukrást“, aby tak zajistila dodávky kyslíku. Soud se také vyjádřil, že nerozumí tomu, proč vláda není ochotná uznat vážnost celé situace. Zatím nicméně k žádnému celostátnímu nařízení nedošlo.

Protiepidemická opatření v zemi tak zavádí převážně jednotlivé státy. Metropole Dillí vyhlásila po víkendovém lockdownu další, šestidenní uzávěru platnou od pondělí. Ta má zbrzdit šíření koronaviru a ulevit tlaku na infrastrukturu. Další lůžkové kapacity (1200 lůžek) vznikly v tamních 75 vagonových vozech, jak informuje Al-Džazíra.

Doplňující opatření přijal i nejpostiženější stát Maháráštra, kde se nachází finanční centrum Bombaj. Ta mají za cíl snížit pohyb Indů kromě lékařského personálu a zaměstnanců kritické infrastruktury. Média také informovala o včerejším úniku kyslíku ze zásob jedné z tamních nemocnic, kvůli kterému zemřelo minimálně 24 pacientů.

Vzdálenou naději vidí experti, podobně jako v jiných částech světa, v očkování. Tento týden centrální vláda uvedla, že od května chce začít očkovat proti covidu-19 všechny občany starší 18 let. Zásob je ale málo a jednotlivé státy si stěžují na jejich nedostatek. Indie přitom paradoxně patří k vůbec největším výrobcům očkovacích preparátů na světě.

Od začátku epidemie se v zemi, kde žije 1,3 miliardy obyvatel, nakazilo covidem-19 bezmála 16 milionů lidí. Celkový počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 od začátku epidemie dosáhl 184 657 osob.

Reklama

Doporučované