Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 21. července

Večerní zprávy 21. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Večerní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:08 – Oslavy 17. listopadu dražší

14 milionů korun – o tolik víc by měly dostat některé státní kulturní instituce na akce spojené s oslavami 30 let od pádu komunistického režimu v Česku. Už zítra by konečnou částku měla schválit vláda – paradoxně podporovaná komunistickou stranou.

03:22 – Boj proti suchu

Starostové po celém Česku se rozhodli přispět k boji se suchem, které Česko v posledních letech sužuje. Do rozlehlých lánů polí hodlají vrátit historické cesty. Ke kroku, který má pomoci vrátit české krajině vláhu, se jich zavázala už stovka.

05:01 – Případ poničeného památníku odložen

Případ poničeného Wintonova památníku rozloučení museli pražští policisté odložit – pachatele, který na hlavním nádraží koncem května rozbil sklo s otisky rukou dětí a rodičů, totiž nevypátrali. Škoda na památníku, který vznikl díky třímilionové veřejné sbírce, podle serveru iRozhlas přesáhla 180 tisíc korun.

05:23 – Příměří a volby na Ukrajině

Od půlnoci platí v Donbasu na východě Ukrajiny časově neomezené příměří. Přesto dnes přišli o život dva ukrajinští vojáci při explozi výbušniny. Kromě toho země v neděli volila v předčasných volbách parlament. Děje se tak poté, co nový prezident Zelenskyj po své květnové inauguraci parlament rozpustil. Rozhovor s ukrajinistou Davidem Svobodou.

09:41 – Hackerský útok v Bulharsku a Česku

Data o víc než pěti milionech Bulharů jsou volně ke stažení na internetu. Jde o následek pondělního útoku na vládní úřední systémy. Za krádeží dat drtivé většiny Bulharů stojí hlubší problém, se kterým se potýká i Česko. Na kyberbezpečnost státy nevydávají dost peněz.

10:33 – Demise britského ministra financí

Britský ministr financí Philip Hammond ve středu podá demisi – pokud bude novým premiérem Boris Johnson. Hammond prohlásil, že to chce udělat ještě před tím, než ho pravděpodobný příští premiér odvolá. Ministr nesouhlasí s odchodem země z Evropské unie bez dohody, což Johnson nevylučuje. Jméno nástupce premiérky Mayové bude znát Británie už v úterý.

11:05 – Lékaři bez hranic znovu ve Středomoří

Lékaři bez hranic obnovují pátrací a záchranné akce ve Středozemním moři. Důvodem je podle nich nečinnost evropských vlád, které se podle organizace snaží zastavit veškerou humanitární pomoc na moři. To podle Lékařů bez hranic vede k úmrtím a utrpení lidí na útěku. Rozhovor s Tomášem Bendlem, vedoucím komunikace českých Lékařů bez hranic.

Reklama

Související témata:

Doporučované