Hlavní obsah

Mimořádné kontroly hovězího skončí v úterý o půlnoci. Poláci dodali Česku seznam opatření

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Polský ministr zemědělství v pondělí dodal slíbený seznam opatření, která mají zajistit nezávadnost tamní produkce hovězího masa. „Očekáváme od české strany odvolání mimořádných opatření,“ píše se v dokumentu.

Článek

Povinné laboratorní testy veškerého z Polska dovezeného hovězího masa skončí v úterý o půlnoci. Polská strana v pondělí odpoledne dodala seznam opatření, která tamní vláda v souvislosti s kauzou přijala. A kterým tuzemské Ministerstvo zemědělství zrušení kontrol podmínilo.

„Zároveň očekáváme odstranění mimořádných opatření, které Česko (v souvislosti s kauzou) přijalo,“ píše se na závěr průvodního dopisu, který materiál adresovaný ministru Miroslavu Tomanovi uvozuje.

Mimořádný režim pro polské hovězí přesto bude pokračovat minimálně během úterka. „Dokument jsme dostali v pondělí po čtvrté odpoledne,“ vysvětlil Seznamu mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý, „zatím seznam opatření vyhodnocujeme.“

Materiál na třech stránkách popisuje množství a průběh mimořádných kontrol, které polská veterinární správa od 21. února provedla na stovkách tamních jatek, včetně 162 „vysoce rizikových“. Vedle kontroly toho, jak jsou zde dodržovány požadavky Evropské unie, probíhala i paralelní kontrola dokumentace a zdravotního stavu porážených zvířat, před i po porážce.

„Celkem bylo mezi 21. únorem a 22. březnem zkontrolováno 227 jatek,“ píše se v dokumentu, který má Seznam k dispozici. „Všem veterinářům, kteří prováděli kontrolu zvířat, jsme také umožnili přístup do Centrální databáze identifikace a registrace zvířat (AIRS).“

Další stovky veterinárních kontrol se zaměřily na přepravu zvířat a masa, prodejce hovězího a inspektoři dorazili také do desítek hovězích farem.

Po 33 dnech si tak oddychnou hlavně dovozci masa. Veškeré polské hovězí dovezené do Česka totiž muselo od 21. února projít napřed mimořádnými laboratorními testy, které měly prokázat jeho zdravotní nezávadnost. Náklady na laboratoř přitom hradili právě dovozci.

„Chci všechny ujistit, že naše dozorové orgány budou nadále intenzivně kontrolovat dovozy. V platnosti zůstává povinné hlášení dovozu potravin 24 hodin předem, budeme dále odebírat vzorky masa a ve spolupráci s policií a celníky budou pokračovat kontroly kamionů převážejících maso,“ řekl v oficiálním prohlášení resortu zemědělství Miroslav Toman.

Reklama

Související témata:

Doporučované