Hlavní obsah

Sněžení ještě nekončí. V Německu stojí vlaky, pod sněhem se zřítil cirkus

Zasněžená ulice ve městě Wernigerode (Profimedia).

Reklama

aktualizováno •

Část Německa trápí sněhové přívaly, hrozí i sněhové závěje a ledovka na silnicích. Železniční státní dopravce Deutsche Bahn musel preventivně zrušit některé regionální spoje. Sněžit má ještě dnes i v pondělí.

Článek

Německo se potýká se silným sněžením, které zasáhlo zejména střed země a vedlo k rozsáhlým výpadkům v regionální i dálkové železniční dopravě. Policie také musela v některých místech kvůli náledí uzavírat dálnice, nepříznivé počasí přispělo ke stovkám nehod. Na řadě míst přestala fungovat autobusová doprava, napsala agentura DPA.

Nepříznivé počasí přerušilo například vlakové spojení Hamburku se Severním Porýním-Vestfálskem a s Hannoverem, oznámila železniční společnost Deutsche Bahn. Situace na nádražích byla nicméně klidná, protože většina lidí dbala na varování německé meteorologické služby DWD a zůstala doma, napsala agentura DPA.

Meteorologická služba upozorňuje, že sněžení ještě není u konce. V příštích hodinách by mělo zasáhnou zejména sever Severního Porýní-Vestfálska, jih Dolního Saska, severní Durynsko a Sasko-Anhaltsko. V noci by pak mělo sněžit v severním Bavorsku, jižním Durynsku a v jihozápadním Sasku.

Policie v Severním Porýní-Vestfálsku od sobotního večera zaznamenala 222 nehod souvisejících s počasím, při kterých dva lidé utrpěli těžká zranění a 26 lidí lehká zranění.

Ve městě Hagen v Severním Porýní-Vestfálsku se kvůli sněhu zřítil cirkusový stan, ve kterém se nacházelo sedm koní, dva velbloudi, dvě lamy a dvě kozy. Všech 13 zvířat se podle policie podařilo zachránit.

Na železnici ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko byly dnes ráno hlášeny první problémy zejména v Porúří. Na mnoha místech bylo poškozeno trolejové vedení, což postihlo například důležitou trať mezi Duisburgem a Essenem. Také regionální vlaky mezi Münsterem a Recklinghausenem a příměstské vlaky mezi Dortmundem a Hagenem nemohly kvůli poruše vedení projet nebo musely být odkloněny. Soukromá společnost Eurobahn hlásila výpadky především kolem Münsteru, Bielefeldu a Paderbornu.

Deutsche Bahn už v sobotu na severu Německa zrušila některé dálkové spoje, mezi jinými i vlaky Intercity z Brém do stanice Norddeich Mole u Severního moře. Preventivně byly zrušeny víkendové spoje mezi Hamburkem a Kielem, Hamburkem a Lübeckem a také mezi Hamburkem a Westerlandem.

Mluvčí německých drah DPA už v sobotu sdělila, že například v Hamburku, Hannoveru, Münsteru, Kasselu a v Lipsku připravili možnosti pro přenocování cestujících, kteří se nebudou moci dostat do cíle své cesty vlakem. Kvůli možným nesnázím způsobeným počasím je také na nádražích posílený personál.

Německá meteorologická služba DWD hovoří o „mimořádném vpádu zimy“ a varovala pro dnešní noc a pondělí před sněhem a silnými až extrémními závějemi v centrální části Německa. Pro jižní část Dolního Saska platí nejvyšší stupeň varování.

Na rozsáhlém území má během 24 hodin napadnout 15 až 25 centimetrů čerstvého sněhu, místy dokonce až 40 centimetrů.

Zatímco lidé na severu Německa čelí mrazivému počasí, na jihu země se podle meteorologů mohou těšit na jarní teploty. Teplotní rozdíly mezi severem a jihem Německa by se tak mohly pohybovat kolem 20 stupňů Celsia.

Reklama

Doporučované