Hlavní obsah

Mince už lidi nezajímají. Banka proto rozházela po chodnících dva a půl milionu

 

Reklama

Pro americké centy se lidé už ohýbat nechtějí. Banka Ally to chce změnit a po Americe rozházela sto mincí v hodnotě 2,5 milionu korun.

Článek

Zatímco v České republice odzvonilo posledním haléřovým mincím v roce 2008, kdy Česká národní banka stáhla z oběhu padesátihaléře, ve Spojených státech se nejmenší mince jen tak nevzdají. Bankovní systém se ale potýká s obrovskou ztrátou, protože centy, americké mince s nejmenší nominální hodnotou, pro lidi ztratily svou cenu. „Když mi upadla hrstka drobných, zvedla jsem jen čtvrťáky,“ přiznává jedna Američanka ve spotu, který banka Ally připravila ke své nové kampani.

Hodnota jednoho centu, lidově nazývaného penny, je v přepočtu 25 českých haléřů. Ročně jich Amerika vyrobí třináct miliard. Polovina z nich se ale ztratí v nenávratnu. Ještě hůř na tom byla Česká republika se svými deseti, dvaceti a padesátihaléřovými mincemi. Těch se z oběhu vracelo jen přibližně osmnáct procent. „Přestaly již plnit funkci oběživa, a proto byly z oběhu staženy,“ říká Denisa Všetíčková z České národní banky.

V Česku se každoročně vyrobí zhruba 75 milionů kusů nových mincí a 100 milionů kusů nových bankovek. Z tohoto množství jdou přibližně tři procenta na obměnu mincí a osmdesát procent na obměnu bankovek, které Česká národní banka stáhne z důvodu opotřebení a poškození. Vedle toho je ale 97 procent mincí a dvacet procent bankovek, o jejichž osudu banka nemá představu. Mohly být neúředně zničeny, vyvezeny do zahraničí, ale také různě ztraceny nebo uloženy v kasičkách a trezorech.

Mince, která stojí víc, než s ní můžete zaplatit

Výroba jedné americké penny přijde na 1,8 centu, výrazně tak převyšuje svou nominální hodnotu. V minulosti se s podobným problémem potýkal český deseti i dvacetihaléř. „U současně platných a vyráběných mincí a bankovek výrobní cena u žádné z nich nepřesahuje nominální hodnotu,“ vysvětluje Všetíčková.

Pro nejmenší americkou minci se lidé už jen tak neohnou. „New York je příliš špinavý na to, abych ze země sbírala drobné,“ svěřila se obyvatelka města. Už dávno tak neplatí, že každá koruna neboli každý cent se počítá.

Banka chce vrátit nejmenší minci její hodnotu

Banka Ally vyrobila sto speciálních centů „Ally Lucky Penny“ (Šťastná Ally Penny) a rozmístila je na nejrušnějších chodnících deseti amerických měst. Od 18. října jich Američané našli už čtyřicet dva. Každou ze sto mincí může její nálezce vyměnit za tisíc amerických dolarů (přibližně 25 tisíc českých korun).

Jednu ze stovky tisícidolarových mincí našel Kurt Andres v Chicagu.

Speciální mince mají sice díky použitému materiálu stejnou barvu, liší se však velikostí i motivy. Jsou o něco větší a především je na nich z jedné strany vyražené logo banky a z druhé číslo sto tisíc, tedy hodnota speciální mince. Poslední a nejdůležitější součástí mince je speciální kód. Ten nálezce zadá do formuláře na internetu, a tak vyhrává svou odměnu.

„Doufáme, že hledání Ally Lucky Penny bude pro lidi zábava a zároveň je tím inspirujeme k tomu, aby o penězích začali přemýšlet jinak,“ říká Andrea Riley, ředitelka marketingu banky Ally.

Dosud Američané našli čtyřicet dva šťastných mincí. Nejvíce ve Washingtonu, v Charlotte a v Los Angeles. Ve všech třech městech lidé objevili po šesti mincích. Naopak v pěti městech se zatím našlo jen po třech šťastných centech. Američané mohou mince hledat do konce letošního roku. S Novým rokem nenalezené šťastné mince ztratí svou výherní hodnotu.

Reklama

Související témata:

Doporučované