Hlavní obsah

Ministerstvo nechá v brožuře upravit Babišův komentář

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Seznam Zprávy

Brožura, v níž je i komentář premiéra Andreje Babiše, se změní.

Reklama

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran navrhl změny v komentáři premiéra Andreje Babiše. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že ho upraví.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví připustilo chyby v brožuře ke kampani na podporu prevence onkologických onemocnění, v níž se vedle zhruba dvou desítek českých odborníků objevili také politici reprezentující hnutí ANO - ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš.

Právě kvůli nim - a zejména kvůli Andreji Babišovi, se brožura stala terčem kritiky, neboť největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP ji původně plánovala rozeslat dvěma milionům lidí krátce před volbami.

I když od tohoto plánu za 15 milionů korun nakonec ustoupila a brožuru vydá až po volbách, Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí doporučil, aby publikace čítající 52 stran byla na dvou místech upravena.

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že brožuru upraví. „Ke zmíněným změnám v brožuře k prevenci onkologických onemocnění dojde v průběhu tohoto týdne,“ uvedla Martina Čovbanová z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví.

Obě navržené změny se týkají té části brožury, kde sepsal svůj komentář Andrej Babiš.

Na jeho konci by za „Váš Andrej Babiš“ měla podle zmíněného úřadu být ještě připsána jeho funkce. Tak, jak je to v brožuře uvedeno u ministra zdravotnictví Vojtěcha.

V další části Babišova textu úřad navrhuje napsat místo „připravili jsme velký plán obnovy“ raději „vláda připravila velký plán obnovy“.

Premiér také píše, že „část peněz z tohoto plánu, ale i z dalších programů nasměrujeme právě do boje s rakovinou“. Což je podle úřadu taktéž problematické.

Místo toho by bylo lepší napsat do brožury větu, že „plán počítá s tím, že část peněz z něj, ale i z dalších programů bude nasměrována právě do boje s rakovinou“.

„Použití první osoby množného čísla právě v kombinaci s podpisem ‚Váš Andrej Babiš‘ bez vazby na funkci ministerského předsedy již mohlo publikaci posouvat směrem ke sdělení ve prospěch kandidáta,“ napsala mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Luisa Divišová ve vyjádření, kde důvody navrhovaných změn vysvětluje.

Reklama

Doporučované