Hlavní obsah

Ministerstvo přestalo zveřejňovat číslo R. Svět jej ale dál sleduje

Foto: Shutterstock.com

Jak rychle se šíří nákaza mezi lidmi, popisuje číslo R. Graf naleznete níže v článku.

Reklama

Aktuální české reprodukční číslo se pohybuje nad 1,4. V sousedním Německu je pod 1, což je hranice, kdy se virus nešíří příliš rychle.

Článek

Na jaře klíčové reprodukční číslo R zmizelo z aplikace českého Ministerstva zdravotnictví Mobilní INFO karta. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky není kvůli současné situaci natolik vypovídající.

Naopak jinde ve světě jej nadále sledují, byť ne vždy jako zcela přesnou hodnotu. Například ve Velké Británii je odhad z prvních dnů září mezi 0,9 a 1,1. Navíc jeden z vládních poradců profesor John Edmunds varoval ve vysílání ITV, že země se v tomto ukazateli dostala přes hodnotu 1, a nastává tedy „riskantní období“. Ukazatel pak sleduje také regionálně, protože se podle toho, jak je dané území zasaženo, liší. Severní Irsko je tak již v „nebezpečné“ zóně 1,1 až 1,6, naopak Wales se pohybuje okolo 0,8, popisuje BBC.

Právě regionálními specifiky zdůvodňuje konec zveřejňování čísla R české ministerstvo.

„Ministerstvo zdravotnictví vyhodnotilo, že odhad čísla R v současnosti není pro Českou republiku, s ohledem na specifika v regionech a zejména vzhledem k situaci v Praze, zcela vypovídající. Proto jsme zadali jeho stažení z Mobilní INFO karty,“ řekla pro Lidové noviny Renata Povolná, vedoucí tiskového odboru resortu zdravotnictví.

Reprodukční číslo R ukazuje výpočet, kolik dalších lidí v průměru nakazí každý pozitivní případ. Tedy je možné na jeho základě vyvodit, jak by se epidemie mohla v budoucnu šířit. V případě R=1 nakazí každý nakažený jednoho dalšího člověka.

Ministerstvo se jej nicméně nezbavilo zcela. A nadále výpočet reprodukčního čísla nyní považuje za doplňkovou informaci. „Je navíc významně ovlivněn lokálními ohnisky a interpretovatelnost celorepublikové hodnoty je omezená. ÚZIS toto číslo nadále vypočítává pro orientační účely,“ potvrdila i mluvčí ústavu Lenka Svobodová.

R nepočítá jen ministerstvo

Vlastní výpočet čísla R tvoří i čeští analytici z iniciativy Covid19CZ pod záštitou Jana Kulveita, experta zabývajícího se globálními riziky na univerzitě v Oxfordu. Jejich výpočet je komplexnější než propočty ministerstva a od počátku se drobně od oficiálních údajů lišil. Z tohoto zdroje také získávají hodnotu reprodukčního čísla Seznam Zprávy, jak ukazuje následující graf. A vzhledem k tomu, že jej pro orientaci vydávají i další státy, jako zmíněná Velká Británie nebo Německo, zachovávají Seznam Zprávy nadále jeho zveřejňování na svém webu.

Podle Covid19CZ se momentálně reprodukční číslo dostalo v České republice na hodnotu R=1,46. To zjednodušeně znamená, že každých sto nakažených v průměru nakazí dalších 146 lidí.

Používá se i v zahraničí

Jak bylo již zmíněno, v zahraničí se také dál používá. Odhaduje ho nadále třeba respektovaný Robert Koch Institut v Německu, kde se jeho sedmidenní průměr pohybuje okolo R=0,95.

Pro popis možného vývoje epidemiologické situace používala na jaře číslo R i německá kancléřka Angela Merkelová. V té době se číslo ve Spolkové republice nacházelo na hodnotě R=1. „Pokud bychom se dostali do bodu, kdy každý nakazí 1,1 další osoby, tak se v říjnu přeplní veškeré kapacity německého zdravotnického systému. Pokud bychom se dostali na číslo 1,2 osoby, tak se kapacity naplní v červenci. A na hodnotě 1,3 by zdravotnictví kolabovalo už v červnu. Zde je vidět, jak je ten rozdíl malý,“ řekla v dubnu kancléřka. „Celý vývoj je postaven na předpokladu, že máme číslo, které můžeme vypočítat a sledovat.“

S hodnotami čísla R navíc pracují i nově vznikající studie o infekci covid-19. Epidemiologové je stanovují pro každou infekci. Mezi ty nejnakažlivější patří spalničky s reprodukčním číslem 15.

Odborníci nicméně upozorňují, že číslo R bývá špatně interpretováno. „Epidemiologové neberou R tak vážně jako politici. Neříká nám, co potřebujeme vědět, abychom situaci zvládli,“ říká Mark Woolhouse, expert na infekční onemocnění z Univerzity v Edinburghu.

I studie, které se číslem zabývají, nabádají k opatrnosti. Základní reprodukční číslo je epidemiologickou metrikou, která popisuje nakažlivost nebo přenosnost infekčních agentů. Je obvykle odhadována za pomocí různých typů komplexních matematických modelů, což způsobuje, že ho lze špatně pochopit či interpretovat, varuje recenzovaná studie CDC z roku 2019.

Reklama

Doporučované