Hlavní obsah

Ministerstvo promine sankce za pozdní přiznání nebo úhradu DPH

Foto: Seznam Zprávy

Prominutí úroků a penále za opožděné zaplacení únorové DPH se ale nebude vztahovat na ty, kterým již byl úrok z prodlení prominut generálním pardonem kvůli zákazu nebo omezení jejich činnosti krizovými opatřeními vlády.

Reklama

Firmy a podnikatelé, kteří nestihnou včas podat daňové přiznání k DPH nebo kontrolní hlášení za únor, se nemusí bát sankce. Ministerstvo ji promine, pokud tak učiní do 12. dubna.

Článek

Ministerstvo financí promine podnikatelům a firmám sankce za pozdní podání daňového přiznání k DPH a kontrolního hlášení za únor. Vláda k tomu v pondělí zmocnila ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). Ministryně o tom informovala na tiskové konferenci po jednání vlády. MF stejně tak odpustí i úroky a penále za pozdní zaplacení DPH. Podmínkou ale je, že přiznání i hlášení podnikatel odevzdá, nebo daň za únor zaplatí, do 12. dubna.

Prominutí úroků a penále za opožděné zaplacení únorové DPH se ale nebude vztahovat na ty, kterým již byl úrok z prodlení prominut generálním pardonem kvůli zákazu nebo omezení jejich činnosti krizovými opatřeními vlády. Podnikatelům postiženým pandemií Ministerstvo financí již 21. prosince odložilo díky prominutí úroků z prodlení automaticky všechny úhrady DPH do 16. srpna 2021.

Nově také MF odpustí sankce i podnikatelům, kteří mají odevzdat přiznání a hlášení za starší období, a lhůta pro splnění povinnosti nastane mezi 1. a 21. březnem. V tomto případě je podmínkou, že přiznání a hlášení odevzdají nejpozději do konce března.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a přetížení nemocnic se počínaje pondělkem na tři týdny zpřísnila pravidla pro volný pohyb lidí. Musejí zůstávat ve svém okresu, platí ale výjimky pro cesty do práce, k lékaři nebo na úřad. Zavřely se školky a zbývající otevřené školy a také další obchody a provozovny služeb, začít má zatím dobrovolné testování na koronavirus ve firmách. Zpřísnila se rovněž pravidla pro zakrytí nosu a úst. V Česku od soboty platí nový nouzový stav, trvat má do 28. března.

Reklama

Doporučované