Hlavní obsah

Ministerstvo si v Peltově kauze řeklo o miliardu jako náhradu škody

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Miroslav Pelta u soudu.

Reklama

Policie několik měsíců odposlouchávala telefonní hovory obžalovaných stejně jako byt, ve kterém se Miroslav Pelta scházel se Simonou Kratochvílovou.

Článek

Bývalý předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta a další čtyři obžalovaní v úterý stanuli před soudem v kauze zmanipulovaných dotací do sportu.

Kromě Pelty jsou obžalováni také předseda České unie sportu Miroslav Jansta, bývalá náměstkyně na ministerstvu školství Simona Kratochvílová, sekretář České unie sportu Jan Boháč a ředitel odboru sportu na ministerstvu Zdeněk Bříza.

Zmocněnkyně ministerstva školství u soudu řekla, že resort požaduje na obžalovaných náhradu škody 1,116 miliardy korun. Jako poškození figurují v trestním řízení i Český olympijský výbor a Česká obec sokolská, ale ty náhradu nežádají.

Procesu se zatím neúčastní exnáměstkyně Simona Kratochvílová. V pondělí kvůli tomu nebylo jednání zahájeno, avšak soud má nyní od obžalované souhlas, aby se případ řešil bez ní.

Ve fakticky první den procesu četl žalobce skoro hodinu obsáhlou obžalobu, potom přišel na řadu výslech prvního obžalovaného Zdeňka Břízy.

Ten u soudu vysvětloval, jakou práci odváděl při rozdělování dotací.

„Moje role nejdříve byla v přípravném řízení aktivní, byl jsem na všech poradách a komisích a potom jako řediteli programu mi moji zaměstnanci dávali reporty, jestli se všechno podařilo, nebo ne,“ řekl Bříza. Bývalý basketbalista opakovaně prohlásil, že nepovažuje obžalobu za nestrannou.

„Bylo by proti smyslu věci, kdybych neinformoval jednotlivé svazy o výši příspěvků. To mi přitom klade obžaloba za vinu.“

Bříza odmítl, že by kvůli jeho zásahům dostal fotbal víc peněz, než měl.

„Fotbal byl v dotacích na jednoho sportovce mezi sporty na 78. místě s dotací na sportovce 1129 Kč, jen o dvě příčky nad přetahování lanem. V dotacích na mládežníka pak na 69. místě, přičemž se hodnotilo 101 sportů,“ řekl u soudu.

„Jsem basketbalista a fotbal mě vlastně nezajímá, přesto teď budu jeho obhájcem. Fotbal má 320 000 členskou základu, je to asi třicet procent všech sportovců. Jeho společenská popularita je významná. Fotbal se dá jenom méně poškodit, nikdy se nedá zvýhodnit. Žádný výpočet na to nesedí,“ dodal Bříza.

Soudkyně Lenka Cihlářová po obhajobě Břízy další jednání odročila.

Obžaloba viní Břízu, Kratochvílovou a další aktéry z účelového rozdělování dotací.

Kratochvílová s pomocí Břízy podle obžaloby zajistila Peltově fotbalové asociaci v únoru 2017 na úkor dalších žadatelů o dotace navýšení státní podpory o 19,8 milionu korun.

Podle obžaloby se také s Peltou domluvila na seznamu 21 žadatelů o dotaci v programu Podpora materiálně technické základny sportu, tímto způsobem se – jak uvádějí žalobci – nezákonně rozdělilo 454 milionů ze státního rozpočtu.

Třetí část obžaloby popisuje spolupráci Kratochvílové s Břízou a Boháčem při rozdělování dotací ve prospěch České unie sportu podle požadavku Miroslava Jansty. Peníze měly být vyplaceny na úkor Českého olympijského výboru a České obce sokolské.

Reklama

Související témata:

Doporučované