Hlavní obsah

Ministr Hüner odvolal generálního ředitele CzechInvestu Karla Kučeru

Kučera končí ve funkci generálního ředitele agentury CzechInvest.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Kučera byl v čele CzechInvestu od roku 2014, kdy ho do funkce jmenoval Jan Mládek. Podle Hünera Kučera destabilizoval chod agentury.

Článek

Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO) odvolal z funkce generálního ředitele agentury CzechInvest Karla Kučeru. Vedením agentury pověřil ředitele Divize vnitřních služeb CzechInvestu Jana Urbana. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě.

„Svými rozhodnutími v posledních dnech, o kterých jsem navíc nebyl vůbec informován, destabilizoval chod agentury,” uvedl Hüner ke Kučerovu odvolání. Kučera byl v čele agentury od října 2014, kdy ho do funkce jmenoval tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Podle informací serveru iDnes.cz nebyl Hüner spokojen s tím, že Kučera v pondělí odvolal ředitele odboru malých a středních podniků a regionů Vojtěcha Rajtra, který v agentuře pracoval 12 let. Jak server dále uvádí, za Rajtra se následně postavili zaměstnanci agentury. „Asi 80 zaměstnanců, tedy více než polovina pracovníků CzechInvestu, podepsalo petici proti Rajtrovu odvolání,” uvedl iDnes.cz.

Kučera absolvoval Právnickou fakultu UK a Vysokou školu ekonomickou. Pracoval ve společnostech Deutsche Post, Accenture a M. C. Triton a působil i v České televizi. V komunálních volbách v roce 2014 byl Kučera na kandidátce hnutí ANO v Mníšku pod Brdy. „Z kandidátky jsem odstoupil. Jmenování s tím nesouvisí,” řekl tehdy Lidovým novinám.

CzechInvest je vládní agenturou pro podporu podnikání a investic, která má na starosti lákání zahraničních investorů do Česka i pomoc menším českým firmám při hledání partnerů v cizině. Je podřízen Ministerstvu průmyslu a obchodu. Agentura vznikla v listopadu 1992. Centrálu má v Praze a zastoupení ve 13 krajích. Zahraniční pobočky agentura provozuje v USA (New York, San Francisco), Číně (Šanghaj), Německu (Düsseldorf), Japonsku (Tokio), Británii a Irsku (Londýn) a Jižní Koreji (Soul).

Za 25 let své existence dojednal CzechInvest investice za téměř bilion korun, které ve všech krajích ČR vytvořily přes čtvrt milionu nových pracovních míst. Do Česka přišli investoři z více než 30 zemí. Nejvíc zde investovaly německé společnosti. Druhé místo patří investorům z Japonska, následují firmy z USA a Jižní Koreje. Největší akcí dojednanou CzechInvestem je výstavba korejské automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech za 34,4 miliardy korun v Nošovicích z roku 2006.

Reklama

Související témata:

Doporučované