Hlavní obsah

Z bučení dětí na Kamaru je diplomatický spor. Kulhánek si předvolá velvyslance

Foto: ČTK/Šimánek Vít, ČTK

Bučení z dětského publika na zápase Sparty Praha s Glasgow Rangers vyvolalo další aféru dokonce až diplomatického charakteru.

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vyzval na sociální síti ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, aby si předvolal britského velvyslance v Praze Nicka Archera. Vede ho k tomu nově eskalovaná vlna debat o českém rasismu na fotbale.

Článek

„Češi nejsou zkažené ovoce či národ rasistů,“ rozvášnil se vicepremiér Jan Hamáček na Twitteru. Reagoval tak na jeden z příspěvků, které se objevily v ostré slovní přestřelce mezi českými a britskými uživateli sociálních sítí. Ta se rozpoutala po čtvrtečním utkání Sparta-Glasgow Rangers. A navázala na jarní událost, kdy se k incidentu mezi Glasgow Rangers a pražskou Slavií vyjadřoval v oficiálním komuniké pro změnu Vratislav Mynář, kancléř prezidenta republiky.

Hamáček vyzval ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, ať případ řeší s britskou ambasádou v Praze. A našel u něj sluchu. „A dost! Záměrně šířené nechutné urážky českých dětí v médiích a na internetu do fotbalu nepatří a do dobrých vztahů mezi dvěma zeměmi už vůbec ne. Předvolám si na pondělí britského velvyslance a budu s ním celou záležitost řešit,“ napsal Kulhánek na Twitter.

Takže o co vlastně jde: Všechno začalo v březnu při utkání slávistů v Glasgow. Domácí Rangers hráli velmi ostře, což vedlo slávistu Ondřeje Kúdelu k tomu, že šel za protihráčem Glenem Kamarou, zakryl si ústa rukou a cosi mu řekl. Podle Kamary šlo o rasistickou nadávku, sám Kúdela rasistický podtext svého slovního útoku odmítá. Každopádně případ vyvolal v Británii první vlnu článků prezentujících Česko jako zemi rasistů.

Následně UEFA Kúdelu přísně potrestala, když sáhla do sazebníku trestů za rasismus, byť ho řada fanoušků v Česku považovala za neprokázaný. Hráč Kamara, který po utkání v Glasgow Kúdelu fyzicky napadl, vyvázl s menším trestem.

Následovala další vlna výměny názorů na téma rasismus mezi Českem, Velkou Británií a UEFA. Té adresoval svou protestní nótu i Vratislav Mynář, kancléř prezidenta republiky.

A do třetice se případ oživil nyní. To když se tým Glasgow Rangers znovu objevil v Praze. A Kamara v jeho dresu nastoupil na letenském stadionu Sparty. Ta byla shodou okolností potrestána za rasismus části svých diváků v utkání s Monakem. UEFA rozhodla, že další pohárový duel – tedy ten s Rangers – bude sehrán bez diváků. Povolila ale vstup deseti tisícům dětí s doprovodem.

Děti v průběhu utkání fandily Spartě. A bučely na Glena Kamaru. Za Rangers hráli i jiní fotbalisté afrického původu. A projevy nevole z hlediště směřovaly jen na Kamaru. Nicméně tým Rangers a britská média začala opět pracovat s leitmotivem, že je Česko rasistická země, a to i její děti.

V rámci mnoha reakcí na sociálních sítích napsal například Marvin Bartley, že není incidentem překvapen, protože děti se chovají podle vzoru dospělých. A doplnil to metaforou, že jsou (děti) vloženy do misky se shnilým ovocem.

Právě na tento tweet reagoval Jan Hamáček na stejné sociální síti slovy: „Nechutný útok poradce Skotské fotbalové asociace pro rovnoprávnost a diverzitu (!) na české děti a na ČR obecně. Češi nejsou zkažené ovoce či národ rasistů. Vyzval jsem Jakuba Kulhánka, aby si co nejdříve předvolal britského velvyslance a požadoval okamžité zastavení těchto útoků.“

Reklama

Doporučované