Hlavní obsah

Ministr Němeček zachraňoval personál, až porušil paragrafy

 

Reklama

Ministr zdravotnictví rozdával desítkám zdravotníků příliš vstřícně výjimky z odborné kvalifikace.

Článek

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se dostal do rozporu s paragrafy, protože podle verdiktu Úřadu vlády příliš urychloval udělování výjimek pro zdravotníky bez požadované odborné kvalifikace.

Šlo o mnoho desítek případů rehabilitačních sester či fyzioterapeutů, jimž chybělo vysokoškolské vzdělání, které se v mnoha zdravotnických profesích nově vyžaduje.

Vládní prošetřovatel poslal před několika dny po delším zkoumání Němečkovi verdikt, v němž ho upozornil, že výjimky uděluje v rozporu s příslušnými paragrafy.

Němeček chybu přiznává, ale vysvětluje ji tím, že jen zachraňoval vážnou personální situaci ve svém resortu. Nejzkušenější zdravotníci, lidé s třicetiletou nebo čtyřicetiletou praxí, totiž nemají vystudovanou vysokou školu, takže hrozilo, že o ně už tak mnohde oslabené zdravotnictví přijde.

„Když si nedodělali včas vysokou školu, museli by svou práci opustit. Když jsem dostal ty případy na stůl, rozhodl jsem, že jim tu výjimku dám,“ popsal Němeček.

Úředníci si na ministra stěžovali

Jenže na ministra přišla brzy stížnost, že je v jednotlivých případech málo tvrdý. Kauza se dostala k Úřadu vlády a vládní prošetřovatel Jan Kněžínek se jí začal zabývat.

Teď potvrdil, že Němečkův úřad porušoval zákon. Prošetřovatel vysvětlil, že ministr umožnil zdravotníkům žádat o výjimku ještě předtím, než využili všech zákonem daných možností, jak ji získat.

„Praxe Ministerstva zdravotnictví, která připouští podání žádosti ještě před vyčerpáním řádných opravných prostředků, či která dokonce povahu takové žádosti přisuzuje řádným opravným prostředkům, je v rozporu se zákonem,“ uvedl v dokumentu Kněžínek.

Foto: Úřad vlády

Němečkův případ řešil Jan Kněžínek.

Vládní prošetřovatel navíc odmítl argumentaci ministerstva, že jednotlivá rozhodnutí nemusí být odůvodněna. „Absence odůvodnění, kvůli níž je rozhodnutí fakticky nepřezkoumatelné, by mohla činit problém kupříkladu v případě potencionální žaloby nejvyššího státního zástupce podané ve veřejném zájmu,“ napsal Kněžínek.

Ministr přiznal chybu, ale říká, že nejde o nic vážného.

„Vytkli nám, že jsme postupovali trochu benevolentně a místo čtyř papírů, které nám ti lidi museli postupně podat, nám stačili tři papíry,“ řekl Němeček. „Nyní budeme žádat znovu čtyři papíry,“ doplnil.

Reklama

Doporučované