Hlavní obsah

Ministr stopnul velkou dotaci pro ústav, kde zachránili ruku Petry Kvitové

Ministr zastavil vyplacení dotace pro dvě nemocnice.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústav chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou měl dostat 60 milionů na rekonstrukci zastaralých prostor a rozšíření areálu.

Článek

Specializovaný Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou, kde mimo jiné zachránili po těžkém zranění tenisovou kariéru tenistky Petry Kvitové, musí přinejmenším odložit plány na vylepšení svých služeb.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch mu totiž zastavil zhruba 60milionovou dotaci, se kterou nemocnice několik let počítala a plánovala díky ní rekonstruovat některé pavilony a navíc postavit jeden nový.

Babišův ministr jako vysvětlení uvedl, že za dotací pro výjimečné pracoviště byl politický lobbing. Ze stejného důvodu zastavil také 67 milionů do krajské nemocnice ve Vyškově.

„Celá ta výzva z mého pohledu nebyla úplně transparentní a dá se označit za diskriminační, protože právě tyto akce byly vybrány selektivně. Na základě nějakého politického zájmu,“ uvedl Vojtěch.

Video: Tady operovali ruku slavné tenistky. Podívejte se dovnitř nemocnice

Reportáž z nemocnice ve Vysokém nad Jizerou. Natočeno krátce po operaci Petry Kvitové.

Město na rekonstrukci nemá 

Ústav ve Vysokém nad Jizerou funguje už od roku 1975. Nemocnice proto rekonstrukci potřebuje. A protože její kapacita přestává stačit zájmu pacientů, měla v plánu postavit i zcela nový pavilon se 24 pokoji.

„Dotace neměla uspokojit něčí zájem, ale měla být poskytnuta na to, aby se zlepšil komfort pro pacienty. Areál je zastaralý, pacienti například nemají na pokojích sociální zařízení - to je jen na chodbách,“ řekl lidovecký poslanec Vít Kaňkovský.

Za dotaci pro ústav ve Vysokém se přimluvili za minulé vlády poslanci z výboru pro zdravotnictví. Její schválení navrhl bývalý lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

Známý kritik zbytečného utrácení ve zdravotnickém systému zdůvodnil dotaci tím, že nemocnice patří městu Vysoké nad Jizerou, jehož rozpočet je 40 milionů. Takže bez dotace by město podle Hovorky nedokázalo rekonstrukci financovat.

Což potvrzuje také ředitelka ústavu. „Bez dotace nemůžeme rekonstrukci uskutečnit. O dotaci se bude dále jednat,“ prohlásila ředitelka Marcela Škodová.

Video: Rozhovor s primářkou. Co všechno dovedeme spravit 

Jsme tu pro všechny, ne jen pro hvězdy. Rozhovor s primářkou ve Vysokém.Video: Jaroslav Gavenda

Bývalý premiér jen poklepal na základní kámen

Ministr zdravotnictví si však za svým rozhodnutím stojí. „Já si dokážu představit, že pokud by toto kontroloval Nejvyšší kontrolní úřad, tak by to mohl shledat problematickým, protože takto byly vybrány pouze dva konkrétní projekty,“ dodal Vojtěch.

Peníze teď nedostane ani nemocnice ve Vyškově. Ta má připravený projekt na rekonstrukci neurologického pavilonu za zhruba 135 milionů korun. Jenže zatím zůstalo jen u klepání na základní kámen, jehož se zúčastnil bývalý premiér Bohuslav Sobotka a tehdejší hejtman Michal Hašek.

Tuto dotaci ze státního rozpočtu schválilo v éře ministra Svatopluka Němečka tehdejší vedení ministerstva. V současné době nemocnice řeší, kde peníze vezme.

Reklama

Doporučované