Hlavní obsah

Ani jeden ministr ve Sněmovně. Blokují naše právo, postěžovali si poslanci

Foto: Seznam Zprávy

Poslanecká sněmovna.

Reklama

Ministři nedorazili na interpelace. Poslanci si stěžují, že tak blokují jejich právo vládu kontrolovat. Apelují na vedení Sněmovny, ať opakující se situaci s premiérem vyřeší.

Článek

Poslanci měli dnes v 9 hodin začít projednávat písemné interpelace na členy vlády. Některé z nich v Poslanecké sněmovně leží už delší dobu, protože tazatelé je chtějí projednat za přítomnosti interpelovaných členů vlády. Projednávání však po několika přerušeních skončilo, neboť se nikdo z členů kabinetu nedostavil.

Od poslanců napříč politickým spektrem za to sklidili kritiku. „Členové vlády se neobtěžují přijít do práce, jak jim ukládá zákon a jednací řád. Vyřiďte svým ministrům, aby chodili do práce,“ vzkázal předseda lidovců Marian Jurečka poslancům z vládních ANO a ČSSD. Prázdné lavice členů vlády označil za výsměch.

Předsedající schůzi Vojtěch Pikal (Piráti) musel navrhnout, aby poslanci i přes platné usnesení Sněmovny pokračovali v jednání a blok písemných interpelací realizovali. „Jinak by vláda takto mohla blokovat naše základní právo vládu kontrolovat,“ uvedl.

„Tato situace se opakuje pravidelně ve čtvrtek odpoledne, kdy máme problémy s účastí ministrů. Všiml jsem si, že pan premiér používá takzvané vytýkací dopisy. Rád bych proto, aby předseda Sněmovny jeden takový vytýkací dopis premiérovi poslal. Ať si udělá pořádek ve vládě a vždy tady v 9 hodin někdo je,“ vyzval komunistický poslanec Leo Luzar.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) už minulý týden při ústních interpelacích, kterých se zúčastnilo minimum ministrů, slíbil, že požádá o nápravu. „Slibuji, že se obrátím na vládu, abychom interpelace nějakým způsobem řešili důstojnou formou,“ uvedl tehdy.

Nastalou situaci za řečnickým pultíkem glosoval i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek, podle nějž nejspíš vláda, kterou pravicová opozice vyzývá k demisi, asi demisi podala, jen to nikomu neoznámila.

„Mysleli jsme, že když bude v demisi, tak sem bude dál chodit, a ne že odejde do ilegality. Jediná omluva by byla, kdyby všichni ministři nyní s transparenty stávkovali před ruským velvyslanectvím pod vedením pana prezidenta,“ dodal Válek.

Dnes měli poslanci naplánované od tradičních 14:30 i písemné interpelace. Na ně členové kabinetu rovněž nedorazí, neboť dnes od 14 vláda mimořádně zasedne, aby probrala rozvolňování protiepidemických opatření.

Reklama

Doporučované