Hlavní obsah

Ministři budou šetřit. Spravedlnost obětuje miliardu, zdravotnictví ušetří 150 milionů

Výsledek jednání si ministryně financí Alena Schillerová pochvalovala.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a premiér Andrej Babiš jednali s vládními kolegy o úsporách. Schillerová požadovala, aby se redukovaly provozní náklady i počty úředníků o 10 procent. Její vládní kolegové se k metě snaží přiblížit.

Článek

Škrtneme 12 500 míst ve státní správě, navrhla na začátku února ministryně financí Schillerová. To je 10 procent všech úředníků. Tuto hranici také stanovila pro své vládní kolegy a minimálně většina ministrů za hnutí ANO přislíbila, že se ji pokusí splnit.

„Všichni kolegové přišli s konstruktivními návrhy. Co se týče úspory zaměstnanců, tak buď přišli s návrhem 10 procent škrtů, nebo zvažují 7 až 10 procent, popřípadě zrušení některých agend,“ komentovala jednání ministryně financí Schillerová.

Za ministry z koaliční ČSSD jednal se Schillerovou předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. Ten diskusi o konkrétních úsporách jednotlivých resortů podmínil jednáním o příjmech.

„Z mého pohledu je třeba vyjasnit si filozofii rozpočtu, zda je vůle jednat i o příjmové stránce, nejen o škrtech,“ stanovil si podmínky Hamáček. I nadále bude sociálnědemokratické ministry na jednáních zastupovat sám.

Plány ministerstev na úspory:

Ťok (MD): Hodlá propustit 7 až 10 procent úředníků.

Hamáček (MV): Uvažuje o systémové úspoře okolo tří procent.

Schillerová (MF): Škrtla 212 neobsazených pozic.

Vojtěch (MZ): Ušetří 150 milionů určených na opravy nemocnic.

Maláčová (MPSV): Propustí 600 úředníků zrušeného Fondu dalšího vzdělávání.

Dostálová (MMR): Sníží výdaje o 400 až 500 milionů.

Kněžínek (MSp): Ušetří miliardu na provozních nákladech.

Metnar (MO): V civilní části resortu se přiblíží 10procentní úspoře.

Brabec (MŽP): Propustit chce 100 lidí. Přímo na ministerstvu to bude 55 míst.

Plaga (MŠMT): V provozních nákladech najde desítky milionů.

Toman (MZe): Počítá se sníženým střednědobým výhledem o 540 milionů.

Staněk (MK): Čeká na výsledky analýzy efektivity úřadu.

Nováková (MPO): Seškrtá 7 až 10 procent úředníků.

Petříček (MZV): Uvažuje o redukcích v síti zastupitelských úřadů.

Ministři za ANO už mezitím představují zamýšlené úspory. Většina z nich zvládne ušetřit desetinu i na provozních nákladech. Podle Schillerové se to ale rozhodně nedotkne investic.

„Na investice peníze budou, příspěvek do Státního fondu dopravní infrastruktury bude minimálně stejný jako v roce 2019,“ je přesvědčený ministr dopravy Dan Ťok. Na financování silnic II. a III. tříd uvolní resort dopravy miliardu. Další tři chce ale po Schillerové. Ta však uvolnění požadované částky podmínila právě úsporami na všech ministerstvech a nevyloučila, že by částka mohla být nižší.

Slevy na jízdném pro studenty a seniory se ale škrtat nebudou. Tady se tedy peníze navíc nenajdou. Ročně vyjdou 75procentní slevy rozpočet zhruba na šest miliard. „Nemyslím si, že bychom po půl roce fungování slev začali mluvit o změnách nebo rušení, za mě smysl dávají,“ dodává Ťok. Jeho resort se přiblíží jak v personální, tak provozní části navrhované 10procentní úspory.

Navzdory názoru ministryně financí Richard Brabec (ANO) investice omezí. Ministr životního prostředí počítá s nižší částkou na informační technologie a kybernetickou bezpečnost. Ministerstvo zároveň propustí asi 100 lidí, včetně podřízených organizací.

Na investice sáhne i ministerstvo zdravotnictví. Sníží je o 150 milionů korun. Ušetří se na opravě ve fakultních nemocnicích v Brně a Olomouci.

„Nyní máme rozpočet na investice kolem 1,1 miliardy korun. Snižuje se na 980 milionů korun, není to nijak zásadní problém, těch 150 milionů nejsme schopni vyčerpat,“ uvedl ministr Adam Vojtěch (ANO) po dnešní schůzce s ministryní.

Nedotknutelný je pro Schillerovou také závazek učitelům, tedy že v roce 2021 jejich průměrná mzda dosáhne 45 tisíc korun. „Prioritou vlády zůstává navýšení platu učitelů tak, abychom to, co je v programovém prohlášení, splnili,“ potvrzuje slíbenou částku ministr školství Robert Plaga (ANO).

Jeho resort počítá, že škrtne minimálně sedm procent úředníků a ušetří desítky milionů korun na provozních nákladech.

Větší rezervy vidí v rozpočtu ministerstvo pro místní rozvoj, to bude zužovat počet vedoucích pracovníků a rušit neobsazená místa. Šéfka resortu Klára Dostálová chce ušetřit až půl miliardy. Rovnou miliardu pak najde v provozních nákladech ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

„V ústřední rovině jsme schopní ušetřit 7 až 10 procent míst. Zároveň bych chtěl zdůraznit, že se plošné škrty nebudou týkat zaměstnanců soudů a státních zastupitelství,“ upřesnil Kněžínek. Nerad by také snižoval počet lidí ve vězeňské službě.

Ministryně financí Schillerová počítá s tím, že se resortům podaří najít v rozpočtech na rok 2020 až 25 miliard korun. Jednání o úsporách bude pokračovat v pondělí na koaliční radě.

Reklama

Doporučované