Hlavní obsah

Ministryně Dostálová: Stát se bude kvůli Babišovi i soudit

Foto: vlada.cz

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Reklama

Pokud by orgány Evropské unie definitivně potvrdily, že je český premiér ve střetu zájmů, bude se český stát soudit. Uvedla to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová pro iRozhlas.cz.

Článek

Evropská komise v těchto týdnech finišuje s přípravou finální zprávy, která se týká možného střetu zájmů Andreje Babiše.

Ministryně Dostálová teď iRozhlasu řekla, že pokud to bude nutné, obrátí se v této věci Česko na Evropský soudní dvůr. „Kdyby tam bylo něco stěžejního a zásadního, s čím má členská země problém, tak asi ano. Proč bychom si to měli nechat líbit, když bychom byli přesvědčeni o tom, že to tak není,“ uvedla ministryně.

Již v květnu evropští auditoři poslali do Česka předběžné závěry auditu. V nich konstatovali, že premiér Babiš je ve střetu zájmů, ačkoli převedl holding Agrofert do svěřenského fondu.

České úřady se proti předběžným závěrům ohradily, úřad ministryně Dostálové v nich rozporoval údajně „každou větu“. Rozhodování se ale nyní blíží ke konci. Už před prázdninami eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger, který má případ na starosti, dal najevo, že by chtěl mít kauzu uzavřenou ještě za nynější Evropské komise – ta podle odhadů skončí na přelomu roku.

Reklama

Doporučované