Hlavní obsah

Česká odpověď na zprávu o Babišově střetu zájmů zůstane neveřejná, do Bruselu odejde dnes

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Reklama

Podle návrhu auditní zprávy Evropské komise má Andrej Babiš stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert, a je proto ve střetu zájmů při čerpání peněz z evropských fondů. Česko by kvůli tomu mohlo vracet do rozpočtu Evropské unie kolem 450 milionů korun.

Článek

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) dokončilo odpověď Bruselu na první předběžný audit Evropské komise (EK) k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Odešle ji během středy.

Její obsah ale zůstane neveřejný. „To těžko,“ odpověděl mluvčí Vilém Frček na žádost Seznamu o tento dokument.

Úřad měl původně odpovědět na začátku srpna, Evropská komise ale vyhověla žádosti ministryně a prodloužila lhůtu do 2. září.

„Rozporujeme každou větu na každé stránce. Cítíme se velmi dotčeni, protože spousta věcí není pravda," řekla Deníku N ministryně Klára Dostálová.

Návrh auditní zprávy v angličtině dorazil do Česka na konci května. Seznam zveřejnil původní anglickou verzi i odborný překlad.

Druhý červencový týden dostaly MMR a ministerstvo financí oficiální český překlad. Tím také začala běžet lhůta pro vypracování odpovědi. Obvykle unijní úřady dávají na odpověď dva měsíce, mají ale právo lhůtu zkrátit na minimálně 30 dnů, což učinily i v případě Česka. MMR však uspělo s žádostí o prodloužení do 2. září.

Druhý návrh auditu, který se věnuje dotacím v zemědělství, zatím nezveřejnila ani média.

Reklama

Doporučované