Hlavní obsah

Ministryně Maláčová a Schillerová dostaly stranický úkol: jít do konfliktu

Ještě nedávno byly úřednice, teď jsou nejviditelnější tváře vlády.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedna vybírá daně, druhá rozdává sociální dávky. Jak berou dvě důležité členky vlády roli „beranidel“ ANO, respektive ČSSD?

Článek

Hlavní střet ve vládní koalici vždy přirozeně vedou předsedové stran. Teď je to jiné. Lídrům hnutí ANO a ČSSD, Andreji Babišovi s Janem Hamáčkem, se do toho nechce. Tak si zvolili zástupce. Přesněji – zástupkyně.

Ekonomické spory o výši daní, sociálních dávek, růstu důchodů, minimální mzdy nebo třeba životního minima vedou dvě ministryně. Za hnutí ANO ministryně financí Alena Schillerová a za sociální demokracii ministryně sociálních věcí Jana Maláčová.

Vládní střety alespoň mají méně testosteronu. Ani jedné z žen překvapivě nevadí, že musí být tou, která za svou stranu má vést hlavní konflikt ve vládě.

Schillerová i Maláčová byly dříve vysoké státní úřednice, ale v politice se kupodivu našly a obě to prý baví. Zvlášť, když od svých šéfů dostaly volnou ruku.

A další zvláštní shoda, která možná vysvětluje jejich střet: obě dvě jsou v názorech radikálnější než jejich předsedové. Babiš o Schillerové prohlásil, že je jeho beranidlem. A Hamáček zase o Maláčové řekl, že je hodně vlevo.

Každá je přitom jiná. Zatímco Maláčová se prezentuje jako feministka, Schillerová si dělá legraci, že neví, co to přesně znamená. Co si o své nové vládní roli myslí ony samy? Podívejte se ve videu.

Reklama

Doporučované