Hlavní obsah

Miřenka Čechová podle vlastní knihy připravila divadelní představení

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tanečnice a choreografka Miřenka Čechová připravila představení metaBaletky, které vychází z její autobiografické knihy. Ta pod názvem Baletky vyšla loni a způsobila rozruch v baletní komunitě.

Článek

Autorka v ní popisuje prostředí taneční konzervatoře v 90. letech a své někdy drsné zážitky z ní. Multimediální představení uvede divadelní soubor Spitfire Company on-line z Paláce Akropolis od 3. do 6. května. Projekt v sobě propojuje filmové záběry, animaci, divadelní stream a live chat s diváky.

V představení metaBaletky se Čechová chce vypořádat s vlnou reakcí a emocí po vydání knihy. Té se prodalo přes 10 000 kusů, stala se tak bestsellerem. Aktuálně je mezi pěti českými nominacemi na Cenu Evropské unie za literaturu.

Podle autorky je nové představení otevřenou zpovědí o odvaze postavit se moci a vlastnímu strachu z následků ztráty bezpečného místa uvnitř společnosti. „Dostala jsem desítky zpráv a dopisů od žen, které sdílely podobné osobní zážitky, traumata a zkušenosti, a to nejen se studiem baletu. I to mě přimělo zabývat se tématem strachu - strachu, který prožívají ti, jenž se chtějí utkat s nerovným nepřítelem a čelí překážkám společnosti,“ uvedla. Doplnila, že neměla ambice knihou změnit poměry výuky baletu na tradičních školách. „Na druhou stranu jako umělec věřím, že je nutné divadlem komunikovat fenomény překračující osobní zkušenost, jako jsou například obavy a strach vystoupit proti většině a přihlásit se o své právo,“ dodala.

metaBALETKY jsou syntézou filmových obrazů, animace, divadelních vstupů a interakce s diváky přes chatovací platformu. Publikum může klást dotazy a reagovat, a ovlivnit tak průběh. „Představení bude určitě pokaždé jiné. Jsem zvědavá, jaký impuls přijde od diváků a jak mě ovlivní. Pandemie posunula naše uvažování o divadle a toto představení je toho důkazem. Je to pro mě experiment, jak se přiblížit živému divadelnímu zážitku, a navíc využít možnosti filmu,“ popsala Čechová.

Miřenka Čechová je jednou z nejvýraznějších představitelek tanečního a fyzického divadla, působí jak v Česku, tak v zahraničí. Po absolutoriu na Taneční konzervatoři hl. m. Prahy v oboru klasický balet vystudovala paralelně DAMU a HAMU. Jako performerka má na svém kontě více než 20 celovečerních inscenací, jež mnohá, většinou autorská, získala významná zahraniční ocenění. Věnuje se též pedagogické činnosti, přednášela na několika amerických univerzitách a nepravidelně vede předmět Autorská tvorba na HAMU. Je spoluzakladatelkou divadelních skupin Spitfire Company a Tantehorse a mezinárodního festivalu Nultý bod.

Reklama

Doporučované