Hlavní obsah

Místo plastů plechovky a motorový olej. Polsko vrací do Británie tisíc tun odpadu

Foto: Shutterstock.com

Čtyři desítky kontejnerů, které mířily do polských třídíren, měly obsahovat plast k recyklaci. Uvnitř bylo něco úplně jiného (Ilustrační snímek).

Reklama

Vyvážet nelegální odpad je proti evropským předpisům. Kvůli tisícitunovému nákladu jsou nyní vyšetřovány tři firmy.

Článek

Polsko vrací tisíc tun nelegálního odpadu, který se do země dostal z Velké Británie. Informuje o tom investigativní platforma organizace Greenpeace Unearthed.

45 kontejnerů, které mířily do polských třídíren odpadu, měly podle označení obsahovat plast k recyklaci. V přístavu v Gdyni byl náklad zadržen a ukázalo se, že jsou uvnitř krabice, plechovky, obaly od čisticích prostředků a motorový olej.

Britská agentura pro životní prostředí podle serveru The Independent potvrdila, že spolupracuje s úřady kvůli navrácení odpadu zpět k britským břehům. Zároveň bylo zahájeno vyšetřování tří firem.

Velká Británie začala hledat další alternativní destinace pro množství odpadu, které vyváží, poté, co Čína zakázala dovoz odpadu ze zahraničí. Thajsko a Malajsie dočasně zakázaly dovoz plastů a Polsko se snaží reagovat na vlnu toxických požárů na skládkách odpadu.

Mnoho zemí v současné době spoléhá na vývoz vlastního plastového odpadu do zahraničí. Export nelegálního odpadu je ale porušením evropských předpisů. Hrozí za něj pokuty i vězení. Šéf agentury pro životní prostředí James Bevan před dvěma lety uvedl, že zločin spojený s vyvážením odpadu stojí Velkou Británii 1 miliardu liber ročně.

Reklama

Doporučované