Hlavní obsah

Místo pomoci české ekonomice vláda kupovala dárečky voličům, píší čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o nepříliš optimistické prognóze, jak rychle se česká ekonomika vypořádá s dopady covidové krize.

Reklama

Ministerstvo financí předpovídá, že zotavení ekonomiky po covidu potrvá Česku déle než většině Evropy. Přesto resort pod vedením Aleny Schillerové vylepšuje plán příjmů rozpočtu. Jak výhled hodnotí čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o nepříliš optimistické makroekonomické predikci Ministerstva financí, která však resortu nebrání počítat v příštím roce s vylepšenými příjmy státní kasy.

Karel Nový: Z přiložené tabulky jasně vyplývá, že za námi jsou jen přímořské státy závislé na cestovním ruchu, který se vlivem covid pandemie téměř zcela zastavil. Z tohoto pohledu bych se nebál napsat tu smutnou pravdu – jsme opět nejhorší. Jak v počtu úmrtí, tak v naprosto nedostatečné pomoci ekonomice a nakonec i v tom, kdy se z toho srabu vyhrabeme. Škoda, že se ty stovky miliard alespoň nevyužily na sanaci ekonomiky, ale opět byly zcela bezúčelně vynaloženy na nákup dárečků pro vybranou skupinu voličů. To ale naší ekonomice nepomůže.

Zdenek Krzak: To je skvělé. Počty nám nevychází, nedokážeme dodržet ani ten obrovský schodek. Tak si předpovíme, že vyděláme víc, a máme to. No, jsem zvědav, jaké utrpení to bude, až se vše sečte a dopočítá.

Tomáš Blažek: Česká ekonomika byla zcela zásadním způsobem ovlivněna pandemií nového typu koronaviru? Nikoliv, byla ovlivněna opatřeními vlády a jejich chaotičností! A jestli podpora firem stála cca 150 mld., pak by mě zajímalo, kam se podělo 350 mld. dluhu. A další rok totéž – malá podpora a zoufalý dluh. Dnes stojí tzv. obsluha státního dluhu, tedy úroky, každého obyvatele 300,- Kč/měsíc. A všichni by měli mít doma 50 000,- Kč na úhradu loňského dluhu a 28 000,- na ten letošní. Představa, že to zaplatí „ti bohatí a firmy“ je naprosto směšná. Zaplatíme to všichni a ještě naše děti.

Miroslav Šilhavý: Epidemie se bez velkých ztrát zvládnout nedala. Dala se však zvládnout bez zbytečných ztrát, a to měla vláda v rukou. Ta určila, jestli peníze pomohou ekonomice, nebo se vyhodí z okna. Docela tristní výsledek, mít ekonomiku postiženou prakticky nejvíc a přitom mít prakticky nejvíc mrtvých na sto tisíc obyvatel.

Ondřej Šebesta: Však 700 000 obyvatel této republiky je v exekuci, což je cca každý desátý člověk, když počítáme pouze dospělou populaci. Tito lidé nedokážou spravovat ani vlastní finance, nechápu, že někdo věří, že tyhle lidi bude trápit stav veřejných financí. Ti to hodí tomu, kdo jim naslibuje víc peněz.

Petr Pokorný: Takže nebude dělat nic, bude se jen modlit, aby nějakým zázrakem byl růst větší, než se očekává. Naprosto zbytečná úřednice, které je úplně jedno, jakým šíleným tempem nás hodlá zadlužovat a o jak moc kvůli tomu bude dražší obsluha státního dluhu, hlavní pro ni je jezdit po republice a nechat se všude vyfotit. Místo toho, aby se snažila ty schodky snižovat, tak si klidně plánuje schodek 286 miliard ještě v roce 2024, to je naprostá šílenost. Takový ministr financí, který se ani nesnaží předstírat, že s tím něco dělá, ale radši prohlásí, že „s takovými schodky umí žít“, tam prostě dávno nemá co dělat. A to nemluvě o tom, že vlády ANO a ČSSD už 8 let vytrvale ignorují demografickou pyramidu, což samozřejmě za pár let povede ještě k daleko větším problémům veřejných financí vyvolaným stárnutím populace a velkým početním rozdílem mezi generacemi let 70. a 90. Ale což, to už tam ANO přece nebude, takže po nás potopa.

Miroslav Handlíř: Zažil jsem finanční krizi před 10 lety za ministra financí Kalouska. Škrtáním zařízl ekonomiku, bylo těžké sehnat práci atd. Přitom zasekl taky sekeru a lidé finančně krváceli. Do toho poplatky u lékaře, v nemocnici a další inovace, naštěstí dnes již zrušené. Neřekl bych, že Schillerová je horší ministryně.

Thomas Zamecnik: To je jen a pouze obžaloba této vlády. ANO je u vlády 8 let, z toho 6,5 let byla nevídaná ekonomická konjuktura. Co dokázali? Nic. Jen prošustrovat peníze nejen pro současné generace, ale i pro budoucí. Žádné dálnice, žádné reformy, žádné investice. Kde je slibovaný 4. mobilní operátor? Jen sliby a lži.

Marek Čech: Celá léta hospodaří naše vlády tragicky. Bez ohledu na to, jestli je u koryta Petr nebo Pavel. Zadlužovat zemi v dobách růstu a nedělat rezervy, může jen populista, nebo bezmozek. V případě našich politiků patří všichni do této skupiny. Covid to celé jenom dorazil. Alenka může vykládat, co chce. Pokud bude ekonomika růst a stát si bude nadále půjčovat, zemi tím zadlužovat, dopadneme do 10 roků jako Řecko. Jen s jedním podstatným rozdílem. Řecko je součástí EMU. Česko je oslabováno lpěním na koruně. Máme proto 2 možnosti. Buď stát padne na hubu do 10 roků, nebo přijmeme velmi rychle euro, padneme na hubu hned a budeme se pomalu zvedat.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Miroslav Fox: Babiš pandemii absolutně nezvládl. Vloni v létě podcenil situaci a tvrdil, že covid je na ústupu. Jakoby neměli kolem sebe odborníky, kteří tvrdili něco jiného. ČR měla jedny z nejpřísnějších a nejdéle trvajících omezení, a přesto se jak po ekonomické stránce, tak v počtu obětí na 100 000 obyvatel řadíme mezi nejhorší země světa. Momentálně jsme nejrychleji se zadlužující země s největší inflací. A ani očkování neprobíhá dle představ odborníků, což bude mít na podzim za následek další omezení. Do voleb se jistě nebude nic zpřísňovat, ale po nich, jestli Babiš vyhraje volby, přijdou omezení velice rychle.

Daniela Sitaiová: Vše je hádání ze skleněné koule, stačí větší přírodní katastrofa a výpočty na zlepšení rozpočtu v příštích letech půjdou vniveč. Tak malá země jako naše si dluhy tohoto rozsahu nemá dovolit.

Jindřich Kopet: Tohle je ukázka, jak velký nesmysl je, být závislý jen na jednom odvětví – a to automotive sektor čekají další těžké časy. Bohužel ani turistický rozvoj se zatím moc nedaří, neb většina hotelů se zaměřovala na bohatou cizineckou klientelu. Stát by měl poměrně rychle přejít na jiné efektivní zdroje a šupem směřovat investice do nových technologií.

Reklama

Doporučované