Hlavní obsah

Místo vody měsíční krajina. Vyschlá přehrada láká zvědavce, část se dá přejít suchou nohou

Sucho jako turistická atrakce. Téměř vyschlá přehrada Pařížov láká stovky turistů, kteří si její dno mohou projít suchou nohou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poněkud netradičním turistickým lákadlem se stala přehradní nádrž Pařížov na Chrudimsku. Stovky lidí nejezdí obdivovat její architekturu z počátku 20. století, ale vyschlé a popraskané dno, které připomíná měsíční krajinu. Kvůli nedostatku vody v jejím přítoku je hladina přehrady na rekordním minimu. Průtok je stokrát menší, než je běžné.

Článek

Sucho přehradu Pařížov sužuje poslední čtyři roky. „Letošní léto a sucho je však už příliš dlouhé, takže to začíná být kritické,” říká pařížovský hrázný Jiří Horský, který se bojí hlavně o ryby žijící v malém zbytku vody, jenž na dně přehrady zůstal. „Noční teploty v posledních dnech byly naštěstí nižší, takže by problém s kyslíkem být neměl,” dodává.

Nikdy nezažil, aby mu o některých víkendech jezdilo na přehradu tolik návštěvníků. Zejména, když se fotografie popraskaného dna objevila na sociálních sítích, se prý na Pařížově dveře netrhly. Lidé se chodí na extrémní sucho podívat nejen z hráze, ale spousta odvážlivců se vydá i na procházku po dně. V některých místech musí být opatrní, aby nezapadli do měkkého bahna, velká část dna je však vyschlá a popraskaná.

Jelikož je dno vyschlé už řadu týdnů, v suchém bahně začala klíčit semena plevelu, který apokalyptický pohled alespoň trochu mírní.

Povodí Labe v minulých týdnech snižovalo hladiny přehrad v celém povodí, aby pomohlo dotovat řeky, kterým chybí voda, a pomohlo v nich udržet život. Z Pařížova už však není kde brát. „Kolik vody do přehrady z řeky Doubravy přiteče, tolik odteče,” říká mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Běžný odtok z přehrady, která vyrostla v roce 1903 na ochranu proti povodním, je 1500 litrů, v současné době z ní odtéká stokrát méně, v pondělí to bylo 14 litrů. V posledních týdnech se výše odtoku mění jen v řádu jednotek litrů.

Reklama

Doporučované