Hlavní obsah

Místo za 50 milionů, víc ani korunu. Čekání na Miloše Zemana začalo

Studio k prezidentské volbě

 

Reklama

Za rok si Češi zvolí nového prezidenta. Bude kandidovat Miloš Zeman a kolik stojí ucházet se o místo na Hradě? Sledujte speciální studio Seznam Zprávy.

Článek

Ještě dva měsíce bude Miloš Zeman napínat své příznivce, ale i protivníky. Teprve 10. března oznámí, zda se bude znovu ucházet o prezidentský post.

K historicky druhé přímé volbě hlavy státu chybí pouhý rok. Až dosud kandidaturu oficiálně oznámil jen textař a někdejší majitel sázkové kanceláře Fortuna Michal Horáček a dva další, méně známí kandidáti: podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer. O dalších se buď jen spekuluje, nebo se teprve rozhodují, zda pravděpodobný souboj s Milošem Zemanem podstoupí.

Důležitým faktorem, podle kterého se bude Miloš Zeman rozhodovat, může být jeho zdravotní stav. Prezident má potíže především s chůzí kvůli polyfunkční neuropatii. Problémy mu dělá chůze po schodech, při které mu musí asistovat jeho okolí, a neujde také delší vzdálenosti. Je tomu přizpůsobován prezidentův program třeba při krajských cestách.

Zeman sám svůj zdravotní stav nedávno označil za stabilizovaný. V září oslaví 73. narozeniny.

Kdo by měl šanci Miloše Zemana porazit, kolik peněz dají kandidáti do kampaně (podle zákona nemohou věnovat na kampaň více než 50 milionů korun, například Michal Horáček počítá, že tuto částku využije prakticky celou) a co všechno bude předcházet rozhodnutí současného prezidenta Miloše Zemana, zda se do obhajoby pustí, se dozvíte ve speciálním studiu Seznam Zprávy, které jsme připravili rok před volbou hlavy státu (pusťte si ho ve videu nahoře v tomto článku).

Připomeňte si vánoční poselství Miloše Zemana:

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Doporučované