Hlavní obsah

Miton se naplno pouští do duševního zdraví, investuje do Terap.io

Foto: Terap.io

Zakladatelé Terap.io: Jan Sasínek, Olga Kunertová a Chádí El-Moussawi (na snímku zleva doprava).

Reklama

Investiční společnost Miton, která stála u zrodu mnoha českých internetových služeb, jako jsou například Rohlik.cz či Heureka, investuje miliony korun do online terapeutických služeb Terap.io. Zároveň spouští fond Psychonauts.

Článek

Česká investiční skupina Miton se rozhodla zainvestovat do portálu Terap.io, který se zabývá poskytováním online terapií.

„Ačkoliv se v západní společnosti máme po materiální stránce čím dál lépe, na úrovni prožívání jednotlivce nám dobře není. Duševní zdraví je přitom bez přehánění určující pro budoucnost lidstva. To, jak se cítíme, předurčuje způsob, jakým žijeme,“ stojí v tiskové zprávě společnosti.

„Sami z vlastní zkušenosti dobře víme, jak může být terapie prospěšná v podstatě pro každého a také jak hodně je to stále stigmatizované téma,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy motivaci společnosti její partner Václav Štrupl.

Do platformy Terap.io Miton dle svých slov investoval částku, která se blíží k 10 milionům. Podle Štruplových slov Miton nejvíce zaujal odhodlaný a talentovaný tým, jenž na projektu pracuje už tři roky, i celková vize.

„Terap.io vám bude umět pomoci s výběrem odborníka, který vám sedne. Pak když nežijete v Praze nebo jiném velkém městě, máte často omezený výběr odborníků, ke kterým jste schopný pravidelně docházet,“ popisuje výhody projektu Václav Štrupl a pokračuje: „Nemluvě o strachu z názoru okolí - lidé obvykle bohužel nechtějí, aby okolí vědělo, že docházejí na terapii. Online terapie je v tomto příjemně anonymní.“

Online terapie jako výhoda

Právě na online terapiích projekt stojí. Klient se s nikým osobně nesetká a s terapeutem, kterých na službě nyní operuje celkem 16, komunikuje pouze přes webovou aplikaci.

Začátky Terap.io popsal pro Seznam Zprávy jeden ze zakladatelů. „Projekt se zrodil z naší osobní potřeby, kdy jsme já i Honza (Jan Sasínek, druhý zakladatel, pozn. red.) procházeli před několika lety krachy našich manželství a v té době jsme vyhledali pomoc u psychoterapeuta. Zjistili jsme, že psychoterapie je skvělý prostředek pro řešení různých problémů, a oba nás to lidsky hodně posunulo,“ uvedl Chádí El-Moussawi z Terap.io.

„Tuto zkušenost jsme tak chtěli šířit dále a napadlo nás, proč by psychoterapie nešla dělat online. Moderní technologie totiž dokážou pomoci v překonání řady překážek,“ pokračoval Chádí El-Moussawi a také zmínil existenci studií, které ukazují, že online terapie jsou stejně efektivní jako klasické a přitom odpadávají neduhy dojíždění či obavy ze stigmatizace klienta.

Další kroky obou zakladatelů vedly k lékařce Olze Kunertové, která se do projektu zapojila coby spoluzakladatelka i odborná garantka.

Několikamilionovou investici chce Terap.io využít pro další rozvoj svých služeb. „Aktuálně budeme spouštět nový web, který přinese pro terapeuty i klienty řadu zlepšení. Na straně klienta to bude například asistent při výběru terapeuta, kdy na základě odpovědí na krátký dotazník každému nabídneme terapeuta dle jeho potřeb a požadavků. Dále půjde o zlepšení uživatelské zkušenosti,“ popisuje Chádí El-Moussawi a prozrazuje, že část investovaných peněz půjde na marketingové aktivity.

V současnosti je cena za jedno sezení 400 korun, ale v budoucnu by měl být větší rozptyl, jak nastínil Chádí El-Moussawi. „V rámci naší cenové politiky chceme nastavit ceny terapií tak, aby se pomoc dostala skutečně mezi všechny a každý klient si mohl vybrat podle svých preferencí a finančních možností,“ popisuje jeden ze zakladatelů.

Fond Psychonauts

Ve stejnou chvíli, kdy Miton oznámil svou investici do Terap.io, taktéž informoval o založení fondu Psychonauts, který se zaměří na projekty, jež „zlepší duševní pohodu lidí“, jak se píše na webu fondu.

Miton

Investiční skupina Miton byla založena v roce 2000 a od té doby investovala převážně do internetových služeb.

Do jejího portfolia patří mimo jiné Driveto, Rohlik.cz či Bonami, Twisto a Dáme jídlo.

Hodnota portfolia přesahuje v současnosti 200 milionů eur.

V minulosti také do portfolia patřily společnosti jako Heureka a Slevomat.

V Mitonu si pro Psychonauts vybrali pět hlavních témat: psychedelika, dostupnější péče díky inovacím, využití technologií pro rozvoj nových léčebných postupů, zdravý vztah k technologiím a výzkum vědomí. Mimo Terap.io fond svými financemi podpořil již dva projekty.

Psyon je první česká psychedelická klinika, jež se dle svých slov zaměřuje na psychologickou pomoc při komplikacích a potížích, které se rozvinuly v souvislosti s předchozím užitím psychedelických látek. V budoucnu by také chtěla klinika léčit lidi právě s pomocí psychedelik.

Druhým projektem je poté Wavepaths. Londýnský start-up se zabývá počítačovou generací hudby, díky tomu je pro každého klienta individuálně skládána dle jeho potřeb.

Těmito investicemi ale Psychonauts nekončí. „Máme ještě jednu domluvenou investici, o které budeme mluvit příští nebo přespříští týden. A další hledáme,“ prozradil bez dalších detailů Václav Štrupl.

Reklama

Doporučované