Hlavní obsah

Mladá Boleslav letos začne budovat dům se zvláštním režimem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Mladá Boleslav letos začne se stavbou domu se zvláštním režimem. Bude sloužit klientům s různými formami demence, kteří vyžadují speciální péči.

Článek

Dům se zvláštním režimem vznikne v nástavbě na současném domě seniorů v Olbrachtově ulici, náklady jsou vyčísleny přibližně na 35 milionů korun. Zhruba polovinu pokryje dotace od Ministerstva práce a a sociálních věcí, uvedlo dnes město na svém webu.

Nástavba zvýší kapacitu domova seniorů o 18 míst, potřebné zázemí bude v již existující části domova seniorů. „Zvláštní režim znamená zvýšenou péči o lidi s prokázanou demencí. Má svá specifická pravidla, je například uzamykatelný, aby se klienti neztratili, a péče je zajištěna větším počtem personálu,“ uvedla náměstkyně primátora pro sociální oblast Miroslava Kašpárková.

Zařízení tohoto typu chybí podle Kašpárkové nejen přímo v Mladé Boleslavi, ale i v okolním regionu. Nástavba vznikne přestavbou nynější terasy mezi domem seniorů a domem zvláštního určení v bývalých Žižkových kasárnách. Majitelem budovy je město Mladá Boleslav, dům seniorů však zřizuje Středočeský kraj.

Kraj tak zajistí personální obsazení nového oddělení, včetně jeho mzdových i provozních nákladů. „Personálně to samozřejmě dopočítáváme. Jde o velmi ekonomický postup. Tím, že je to přístavba, využijeme současné kapacity a personál a navyšujeme mnohem méně, než bychom navyšovali u samostatného objektu. Půjde o tři zdravotní sestry navíc, o pět pečovatelek a dále o aktivizačního pracovníka a účetní,“ uvedla ředitelka domu seniorů Světlana Kubíková.

Nástavba se bude stavět za provozu, vyřešit se tedy musí vyklizení křídla během stavby a dočasné umístění klientů do náhradního zařízení. Řádově půjde o dočasné přestěhování dvanácti až patnácti klientů. Stavba má začít na jaře, až to dovolí počasí, hotovo má být do osmi měsíců.

Na vnitřní vybavení nového domu se zvláštním režimem přispěje Nadační fond Škoda Auto.

Reklama

Doporučované