Hlavní obsah

Mladíci vládnou světovému fotbalu. Hložek až na konci druhé stovky

Foto: Profimedia.cz

Proč fotbalu vládnou teenageři a jak si v konkurenci vedou Češi?

Reklama

Mládí vpřed a možná až do první linie! Trend světovému fotbalu udávají teenageři. Proč tomu tak je, kdo má největší hodnotu? A jak si vedou Češi?

Článek

Dává to smysl. Hlavní atributy potřebné k úspěchu v dnešním fotbalovém světě jsou rychlost, rychlost a zase rychlost. A právě těmto statistikám vévodí mladí hráči, kteří se v některých případech blíží úrovni profesionálních sprinterů.

Jedenadvacetiletý francouzský reprezentant a hráč PSG Kylian Mbappé dokáže při padesátimetrovém sprintu vyvinout rychlost atakující 38 km/h. Podobná čísla měl při překonání světového rekordu při běhu na 100 metrů Usain Bolt. Nutno podotknout, že jamajský sprinter samozřejmě běhal dvakrát delší trať. I tak ale pro představu – běžný smrtelník podobné rychlosti dosáhne jízdou na kole.

Proto je tak Mbappé braný za největší klenot současného fotbalového světa a má cenovku 180 milionů eur, v přepočtu 4,8 miliardy korun. Původně přišel do PSG z Monaka a pařížský klub za něj musel vysázet na stůl 145 milionů eur, tedy 3,9 miliardy korun. To z Mbappého dělá druhého nejdražšího hráče planety, první je jeho spoluhráč Neymar. Cena francouzského mladíka je samozřejmě podložena spoustou gólů a vyrovnanými výkony. Ne nadarmo se o Mbappého zajímá slavný Real Madrid.

Fakt, že jsou hráči schopni podávat výkony na světové úrovni již v takto nízkém věku, je podpořen zejména vývojem nových tréninkových metod. Svou roli v rozvoji mladých talentů hraje ale i medicína. „Medicína pomohla lépe pochopit a dávkovat jak tréninkové, tak regenerační impulzy a to zefektivnilo práci s talentovanými jedinci. Dále je nutné mít na paměti, že sportovní vývoj se dá urychlit a zacílit tréninkový přístup tak, aby byly skvělé výsledky v juniorských kategoriích ranou specializací, ale toto vede i velice často k horším výsledkům v elitní kategorii a brzkému konci kariéry,“ upozornil v rozhovoru pro Seznam Zprávy Vojtěch Hačecký, zástupce Centra sportovní medicíny.

Kvalitním tréninkem a novými metodami se mladí sportovci dokážou i lépe fyzicky připravit na nadcházející profesionální kariéru. S pravidelným a hlavně tvrdým tréninkem ale dle zdravotních expertů není dobré začínat už v útlém věku. „Celosvětově je trend děti nechat být dětmi alespoň do 12. roku věku a přípravu ponechat pestrou. Další trénink v navazujících mládežnických kategoriích je již adekvátně upravován podle vyspělosti a sportovní minulosti. Tímto přístupem je možné sportovce lépe fyziologicky připravit a nepřetížit,“ sdělil Seznam Zprávám Hačecký.

Foto: Profimedia.cz

V rozvoji mladých talentů pomáhají i nové technologie.

Statná postava zároveň nemusí být rozhodujícím faktorem v kariéře mladého fotbalisty, to ostatně potvrzuje i dvacetiletý Angličan Jadon Sancho. Křídelník německého Dortmundu je dle serveru Transfermarkt.com druhým nejcennějším hráčem mladším 21 let na světě.

Se 180 centimetry a 76 kilogramy Sancho zapadá spíše do průměru. I přesto ale vyniká skvělým driblinkem a hlavně extrémní rychlostí a mrštností. Rázem se tak znovu vracíme k původním větám. Rychlost, rychlost a zase rychlost.

Rychlé nohy jsou doménou i liverpoolského obránce Trenta Alexandera-Arnolda. Anglický bek v jednadvaceti letech ohromuje svět již typickými útočnými výpady a fantastickou kopací technikou. Cenu liverpoolskému odchovanci zvyšuje zejména útočná část hry.

Fotbal se totiž, stejně jako tréninkové metody a medicína, neustále vyvíjí a s ním i jednotlivé role na hřišti. Právě pozice ofenzivního krajního obránce je v dnešním světě pro nadějné mladíky jako ušitá na míru.

Není tak divu, že cena Trenta Alexandera-Arnolda atakuje hranici 100 milionů eur, tedy 2,7 miliardy korun. V desítce nejdražších teenagerů najdeme i Achrafa Hakimiho, ofenzivního krajního obránce Realu Madrid, který v současnosti hostuje v Dortmundu. Hakimi přitom patří vůbec k těm nejrychlejším hráčům planety, ostatně na vlastní kůži si to mohla vyzkoušet pražská Slavia. Marocký reprezentant sešívaným v Edenu i díky své rychlosti vstřelil dva góly.

Čtvrtý nejcennější fotbalista do 21 let je dle serveru Transfermarkt.com Portugalec João Félix. Útočná akvizice Atlétika Madrid z minulého léta je ještě o rok mladší než Mbappé. Félix přitom před přestupem odkopal mezi muži jedinou sezonu. Jenže už při svém premiérovém roce v dospělém fotbale dokázal díky výjimečné rychlosti a práci s míčem přesvědčit vedení madridského klubu, aby do něj investovalo téměř 3,5 miliardy korun. Atlético totiž ve Félixovi vidí nového Cristiana Ronalda.

Foto: Profimedia.cz

João Félix zatím v Atlétiku díru do světa neudělal. Trenér Simeone mu ale věří a předpovídá mu velkou budoucnost.

Mladí hráči jsou investice, za které se klub nebojí vynaložit právě i miliardy korun. Jednou takovou je i pátý nejcennější hráč do 21 let Kai Havertz. Německý záložník v současné době hájí barvy bundesligového Bayeru Leverkusen.

Svými výkony již ale, zdá se, tradiční německý klub přerostl a o jeho služby se začaly zajímat ty vůbec největší celky světa. „Kaiovi je teprve 20 let, ale už hraje svou 4. sezonu v bundeslize. To mluví za vše. Celé Německo jej vnímá jako mladého génia. V létě ho už ale nemůžeme držet. Budeme tak svědky stomilionového přestupu. Co říkám já? Mělo by to být více než 100 milionů eur,“ nechal se slyšet trenér Bayeru Leverkusen a bývalý nizozemský reprezentant Peter Bosz.

Hložek až na hraně druhé stovky, Král ještě níže

Na základě příběhu Kaie Havertze se přesuneme do Česka. Jelikož podobný příběh jako mladý německý záložník zatím píše i česká naděje let budoucích – Adam Hložek. Sedmnáctiletý záložník pravidelně nastupuje v základní sestavě pražské Sparty, dokonce vyhrál ocenění talent roku a pro klub je obrovskou nadějí do budoucna. Sám hráč ale na sobě stále vidí nedostatky. „Vím, že se musím zlepšovat v defenzivě, při standardních situacích nebo při nabírání a dostupování hráčů. Musím zapracovat také na levé noze,“ nechal se slyšet pro klubový server Sparta.cz.

Jenže i přes nedostatky, které na své hře mladý sparťan vidí, podobně jako Havertz pro Leverkusen i on pro Spartu nemusí být dlouho udržitelný. Hložek totiž už v sedmnácti letech v lize jasně vyniká a krouží okolo něj řada zástupců ze zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Hložka údajně sleduje Red Bull Lipsko a Borussia Dortmund.

Jenže jestli jsme mluvili o zdánlivě stejném příběhu s Kaiem Havertzem, tak jde opravdu jen o příběh podobný, bohužel pro Spartu. Hložkova cena totiž rozhodně nedosahuje takových čísel jako v případě Havertze, a to ani zdaleka.

Ač je sedmnáctiletý záložník bezesporu velkým příslibem českého fotbalu, možná i vůbec tím největším, tak svojí dosavadní hodnotou drží mezi hráči mladšími 21 let na německém serveru Transfermarkt.com 198. pozici. Němci Hložkovi připisují cenu 6,7 milionu eur, v přepočtu zhruba 181 milionů korun.

Ještě v listopadu loňského roku ale Hložkův agent Pavel Paska debatu o prodeji nechtěl ani začínat. „Musí se koncentrovat na svoje úkoly v klubu, v reprezentační jednadvacítce, v dohledné době třeba i v áčku. Čeká ho ještě dlouhá cesta,“ konstatoval Paska na adresu Hložka.

Eventuálním příslibem ale na Letné může být transfer z druhého břehu. Barvy Slavie totiž ještě minulé léto hájil urostlý záložník Alex Král. Reprezentant ale loni v létě přestoupil do ruského Spartaku Moskva za 12 milionů eur, a to navzdory tomu, že v době přestupu německý server Královi připisoval poloviční hodnotu, tedy ještě menší, než má Hložek nyní.

Sám Alex Král v rozhovoru pro Seznam Zprávy vyzdvihl Hložkovy kvality a porovnal ho se sebou samým ve stejném věku. „Adam je v sedmnácti ve srovnání se mnou v mých sedmnácti mnohem dál. Myslím si, že by se mu ještě hodilo, kdyby odehrál nějaké těžké zápasy. Ať už Evropskou ligu nebo Ligu mistrů, to by ho hodně zocelilo ještě předtím, než by případně přestoupil do zahraničí. Je silový, ale i hodně technický. Na to, jak je, když to tak řeknu, velký, umí s balonem,“ komentoval dovednosti Adama Hložka Král.

Další mladí čeští fotbalisté už takových tržních hodnot, jako mají Král s Hložkem, nedosahují. Přesto ale podle hráčského agenta Pavla Pasky je v Česku hned několik talentů, kteří mají velký potenciál. „Po letech, kdy český fotbal neprodukoval hráče s nadstandardní kvalitou, je nyní patrná evidentní změna. V republice je hned několik kluků s opravdu velkým potenciálem, talentů, o které se teď velmi intenzivně zajímají akademie těch nejlepších klubů světa. Ti kluci, o kterých mluvím, jsou rozesetí po celé republice, i v Baníku, Jihlavě, Olomouci a v dalších městech,“ uvedl v listopadu pro Seznam Zprávy Paska.

Právě mladí fotbalisté by nyní v lize mohli dostávat více prostoru. Přece jen současná situace mladým hráčům značně nahrává. Kdy jindy dát šanci mladíkům než v době krize? V několika budoucích měsících totiž kluby nebudou moci kvůli ztraceným příjmům investovat velké částky do posil.

Česká liga v současnosti nepatří mezi soutěže, kde mladí dostávají větší porci minut. Hodně prostoru nadějní fotbalisté dostávají na Slovensku. Právě u našich sousedů totiž hráči do 21 let odehrají hned 29 % celkového hracího času celé ligy. Slovensko v této statistice dokonce vévodí celé Evropě, následuje Irsko, Estonsko, ale například i Nizozemsko.

Dle tvrzení Pavla Pasky jsou české týmy na podobný krok připravené a mají k dispozici mnoho talentů. Jako příklad lze uvést právě pražskou Spartu. „Sparťanská sestava patří v průměru mezi nejmladší v lize. A další velmi talentované hráče už si Sparta chystá v dorostu nebo v B-týmu. Třeba teprve šestnáctiletého Adama Karabce,“ prohlásil v rozhovoru pro Seznam Zprávy Paska.

Právě v případě Sparty lze do příští sezony očekávat ještě větší snížení věkového průměru. V klubu by totiž měli skončit minimálně Guélor Kanga, Semih Kaya a Georges Mandjeck. Tomáš Rosický by již měl mít připravené alternativy pro vyplnění vzniklých mezer. Šanci by měli dostat právě mladíci, jako jsou Filip Souček, toho času na hostování v Opavě, Dominik Plechatý hostující v Jablonci, ale právě i Adam Karabec, Václav Drchal, záložník Ladislav Krejčí či Filip Havelka, jenž v současnosti hraje v Českých Budějovicích.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci předpokládají velkou kariéru i teprve šestnáctiletému sparťanovi Adamu Karabcovi.

Zajistit do budoucna se snaží i Slavia. Ta už v srpnu roku 2018 do svých řad přivedla talentovaného a rychlostně založeného Jana Matouška. Jednadvacetiletý útočník nyní sbírá zkušenosti v Jablonci. Jeho momentální tržní hodnota je 1,3 milionu eur, v přepočtu zhruba 35 milionů korun. Sešívání lovili i v zahraničí, když až z Brazílie koupili teprve osmnáctiletého záložníka Felipeho.

Mladé naděje má samozřejmě i ostravský Baník a Viktoria Plzeň. V Ostravě vkládají naděje do Denise Granečného, v Plzni naopak spoléhají na záložníka Pavla Šulce. Oba momentálně hostují v Českých Budějovicích. Granečný má dle Transfermarkt.com hodnotu 450 tisíc eur, tedy 12 milionů korun. Šulc stojí o sto tisíc eur méně, tedy téměř 9,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované