Hlavní obsah

Mlčící Babiš i návštěva Zemana, jak Sněmovna poprvé řešila nový rozpočet

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

I přes výhrady opozice a její snahy vrátit Ministerstvu financí zákon o rozpočtu 2021 k přepracování jeho návrh prošel. Návrh se schodkem 320 miliard korun podpořil i prezident Miloš Zeman. Předseda vlády se k němu nevyjádřil.

Článek

Zákon o rozpočtu pro rok 2021 prošel po dlouhé diskusi prvním čtením. Poslanci o návrhu se schodkem ve výši 320 miliard korun debatovali celý den až do večera. Podpořit návrh zákona do Sněmovny přišel i prezident Miloš Zeman. Návrhy opozice, aby poslanci vládě vrátili zákon k dopracování, neprošly. Premiér Andrej Babiš (ANO) se k návrhu rozpočtu vůbec nevyjádřil. Odpoledne ze Sněmovny i odešel.

Zákon prošel 54 hlasy ze 103 přítomných poslanců, neboť Sněmovna kvůli koronaviru pracuje v omezeném režimu. Zbývajících 49 poslanců bylo proti.

Schvalování rozpočtu jsme sledovali v on-line reportáži

Především opoziční politici po celý den kritizovali vládu a především předkladatelku zákona, ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), za nereálnost rozpočtu, který počítá s příjmy ve výši 1,488 bilionu a výdaji 1,808 bilionu korun.

Zejména příjmová část totiž ještě není stoprocentně jistá, protože bude navázána jak na vývoj epidemie a s ní související pohyby ekonomiky, ale především na daňovém balíčku, který má po plánovaném zrušení superhrubé mzdy nastavit nové zdanění příjmů. Pokud projde návrh premiéra Andreje Babiše, který chce, aby daň z příjmu byla ve výši 15 procent, pro rozpočet to bude znamenat dalších minus 90 miliard korun.

Opoziční poslanci tepali do Schillerové, že v ekonomické krizi, jaká přišla se zastavením ekonomiky po první vlně pandemie onemocnění covid-19, nešetří. Její ministerstvo a vláda se totiž už od počátku krize zaklínají formulkou, že se z krize chtějí proinvestovat.

Pomoct k tomu mají výrazné schodky. Pro letošek je schváleného půl bilionu, na příští rok vláda usiluje o již zmíněných 320 miliard. „Tento schodek je investice do co nejrychlejšího rozvoje naší země v roce 2021. Cokoliv ubírat by znamenalo zbrzdění rozvoje naší ekonomiky. Varuji před utahováním opasků, které by mohlo způsobit stagnaci nebo recesi ekonomiky,“ vysvětlila Schillerová poslancům.

Přiznala, že umí žít s tím, že vstoupí do dějin jako ministryně financí, za jejíhož působení bylo dosaženo nejvyššího schodku v historii. „Žít bych neuměla s tím, kdybychom naše občany nechali v této krizi na holičkách. To se nikdy nestane. Ke konci října jsme do ekonomiky na pomoc těm, kteří se ocitli v problémech, napumpovali 224 miliard,“ dodala.

Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy však na počínající problémy českých veřejných financí upozorňovali odborníci už od loňského roku. Už letos v únoru ještě před vypuknutím pandemie plánovala vláda navýšit schodek letošního rozpočtu ve výši 40 miliard korun.

„Vláda se chovala nerozumně, ignorovala doporučení opozice, NKÚ a dalších orgánů, které upozorňovaly, že hostina pomalu končí. Věci se vyvinuly jinak, tato situace jako by byla pandemií smazána a vláda dostala příležitost začít jinak a znovu. Říká se, že selhání je příležitostí začít znovu. Ale tady nevidíme žádný rozumnější nebo moudřejší postup. Vláda pokračuje v hostině,“ uvedl Fiala.

Jasná výše příjmů není podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska jasná i proto, že ještě není jisté, jak moc se ekonomika propadne. „Odhad příjmů vychází ze scénáře, že letos propadne ekonomika o 6,6 procenta a příští rok je předpokládaný růst 3,9 procenta. Je evidentní, že pokles ekonomiky letos bude minimálně 8 procent, některé scénáře předpokládají až 10 procent. Plánovaný růst v příštím roce svým optimismem překračuje hranice toho, co lze očekávat. Budeme hlasovat o číslech, která neplatí, a vláda to v tuto chvíli ví,“ upozornil.

Výzvy opozičních stran k šetření v době krize nadzvedly ze židle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který naplánovaný rozpočet hájil v emotivním proslovu. „Měli bychom vysvětlit veřejnosti, že tento způsob není rozmařilým rozhazováním peněz, ale je to způsob, jak se z krize nejrychleji dostat,“ upozornil.

Zástupce opozice pak nazval socialisty, kteří se inspirují Gustávem Husákem. „Opozice převzala tu husákovskou větu: Toho my bohdá nedovolíme, abychom tuto zemi zadlužili. Sděluje veřejnosti, že kdo bude méně utrácet, bude vítěz. A jestli se vám podaří tohle veřejnosti vnutit, garantuju vám, že ekonomika půjde do pekla. Bude to to samé co před 10 lety. Lidé se leknou, všechno odloží a výsledek bude, že celá ekonomika půjde do kelu,“ dodal Zaorálek.

Ministryni financí přišel podpořit prezident Miloš Zeman, který k poslancům řečnil zhruba půl hodiny. Nabádal je k tomu, aby změnili stereotypy svého myšlení. „Všichni jsme se učili, že dluhy ujídají z mísy, zadlužená ekonomika byla považována za něco neefektivního a odpudivého. Platí, že i já jsem byl vychován v zásadě, že dluhy ujídají z mísy, a vždy jsem podporoval politiku šetření. A teď, stejně jako ostatní, jsem trochu vykolejený, když musím schvalovat výrazný deficit,“ řekl prezident poslancům.

Premiér Andrej Babiš se k rozpočtu ve Sněmovně vůbec nevyjádřil, odpoledne ze Sněmovny dokonce odešel, za což si vysloužil další kritiku. „Mě velmi překvapuje, když tady projednáváme zákon o státním rozpočtu v situaci, ve které se celá země i planeta nacházíme, že jej k tomuto pultíku nepřišel okomentovat a uvést pan premiér. Teď už tu není, zmizel jako pára nad hrncem, ale on tady k němu neutrousil ani větu. Vypadá to, že si za ním příliš nestojí,“ vyčetla Babišovi předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Doporučované