Hlavní obsah

Lidé, tvořte vatu a nevěřte Babišovi, říká Kalousek

Škrtat a šetřit nebyla chyba, říká v rozhovoru předseda poslanců TOP 09, exministr Miroslav Kalousek.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Utrácejte, povzbuzuje vláda. Šetřete, vyzývá naopak Miroslav Kalousek. „To není strašení. Je poctivé říct, že jsou před námi těžké dny. Každý by si měl rozmyslet zbytečný výdaj, jestli si půjčí na dovolenou nebo dárky,“ radí.

Článek

Jako ministr Nečasovy vlády řídil finance už při minulé krizi v letech 2008 a 2009. Zvýšil DPH, zmrazil důchody, zkrouhl porodné a zeštíhlil státní správu.

Podle kritiků ale lidi vyděsil natolik, že úplně přestali utrácet. A Česko se tak prošetřilo k druhé recesi, přitom ostatní státy v Evropě už rostly. Ani dnes by nejednal jinak: „Nebyla to chyba. Ani zpětně. Ne, že by tam nebyly dílčí chyby. Konsolidace byla nezbytná,“ řekl Miroslav Kalousek Seznam Zprávám v rozhovoru, který si můžete pustit ve videu.

Lidé si budou tvořit vatu, ne utrácet

Kalouskovu cestu dává současná vláda ANO a ČSSD jako odstrašující příklad. „Nebudeme jako Miroslav Kalousek brát peníze důchodcům, lékařům, sestřičkám, hasičům, policistům a dalším, abychom se tupě proškrtali do další vlny vlekoucí se krize, zatímco ekonomiky kolem nás porostou,“ říká třeba předseda ČSSD Jan Hamáček.

Aby lidé „neseděli na penězích“, chce kabinet snížit daň z příjmů a každému důchodci pošle ještě před Vánoci jednorázově 5 000 korun. A doufá, že se peníze do ekonomiky vrátí.

Podle Kalouska ale mylně: „Lidé si budou tvořit vatu, s tím žádný politik nic neudělá. Mají svůj rozum. Když budeme utrácet, každý z nás ekonomiku podpoří. Já jsem si na jaře předplatil služby u svého kadeřníka. Tisíckrát můžete lidi nabádat, aby utráceli, ale pokud jim nedokážete nabídnout, že průběh bude lepší - a to by bylo lhaní - tak se každý chová logicky. Tvoří rezervy.“

Před časem napsal poslanec na sociální sítě: „Vážení spoluobčané, premiér Andrej Babiš vás nabádá, abyste věřili v budoucnost a utráceli. Nevěřte mu.“

Zvýšit, nebo snížit daně?

Hotovost chce mezi lidi kabinet poslat snížením daně z příjmů, které spojí se zrušením superhrubé mzdy.

Andrej Babiš navrhuje v příštích dvou letech daň 15 % a pro vysokopříjmové 23 % . Podle Národní rozpočtové vlády by to Česko přišlo na 88 miliard.

Vicepremiér jeho vlády Jan Hamáček (ČSSD) předkládá dva pozměňující návrhy. Daň z příjmů chce snížit „jen“ na 19 %, zavedl by druhou sazbu 23 % pro vysokopříjmové. A chce zvýšit slevu na poplatníka na 27 240 Kč.

Nezodpovědné, hodnotí vládní plány Miroslav Kalousek, který ve své éře přistoupil ke zvýšení daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod. „Nikoho z nás zvýšení DPH netěšilo, všichni jsme věděli, že je to špatně. Ale bylo to lepší než dluhová spirála, která nám hrozila. Že nám trhy nebudou chtít půjčit,“ hájí tehdejší růst sazeb na 15 a 21 %.

Současná vláda je podle něj v jiné situaci, než byl on v pokrizových letech, nemusí tolik tlačit na snižování dluhů. „Kdybych tušil, že v roce 2013 přijde Mario Draghi do Evropské centrální banky a zahájí se éra kvantitativního uvolňování, kdy peníze výrazně ztratí na ceně a umožní nesmírně levné financování nejen firmám, ale i státům, tak jsme možná konsolidovali pomaleji,“ dodává.

Být Schillerovou, zase škrtám

Šetřit by podle Miroslava Kalouska měli nejen občané, ale i stát. Co by udělal jako první, kdyby se ocitl místo Aleny Schillerové na Ministerstvu financí?

„Podíval bych se na provozní úspory státu. Škrtal bych ty provozní výdaje, které je možné seškrtat. A připravil bych úspory na další léta, což vláda nedělá,“ vypočítává šéf poslanců TOP 09. Na svůj Twitter napsal: „Pusťte mě ráno na finance a večer máte čtyřicet miliard korun úspor.“

Reklama

Doporučované