Hlavní obsah

Mluvte s Tálibánem, radí Katar. Turci ho poslechli, hostí ministra zahraničí

Foto: Seznam Zprávy

Tálibánský ministr zahraničí Ámir Chán Mutakí (vlevo).

Reklama

Pokud bude Západ mluvit s někdejšími povstalci z hnutí Tálibán, posílí umírněné síly uvnitř tohoto hnutí. V Dubaji to na protiteroristickém fóru řekl šéf katarské diplomacie.

Článek

V bohatém emirátu Katar úřadovali exiloví vůdci Tálibánu dlouhá léta před tím, než se letos v létě hnutí zmocnilo Kábulu i vlády nad celým Afghánistánem. Šéf katarské diplomacie Muhammad bin Abdar Rahmán Sání na konferenci v Dauhá vyzval mezinárodní společenství, aby Tálibán neizolovalo. Správnou taktikou je podle něj tálibánce motivovat a ne jen mluvit o sankcích.

„Je velmi důležité jim poskytnout směr. To bude motivace k pokroku a cestě vpřed,“ citovala ministra agentura AP. Sání dodal, že se tím posílí umírněné hlasy uvnitř Tálibánu a pomůže to k efektivní vládě v zemi.

Tento týden jednali v katarském Dauhá s představiteli radikálního afghánského hnutí zástupci Spojených států a deseti členských zemí Evropské unie. Šlo vůbec o první schůzku na této úrovni od srpnového bleskového dobytí Kábulu.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price řekl, že hnutí budou USA posuzovat podle jeho činů v oblasti boje proti terorismu a ochraně lidských práv. Odmítl ale politiku cukru a biče, tedy například uvolnění zmrazených rezerv afghánské centrální banky, ke kterým se vedení Tálibánu nyní nedostane.

Tálibán se s USA shodne ve společném nepříteli, kterým je afghánská odnož teroristické organizace Islámský stát, označovaná zkratkou ISIS-K (Islámský stát Chorásán). Vůdci islamistického hnutí ale odmítli, že by při bojích s Islámským státem s Američany spolupracovali.

Největším problémem je pro nové vládce Afghánistánu prohlubující se chudoba. Finanční systém v zemi kolabuje a milionům obyvatel hrozí hlad. Tálibánci mají problém zaplatit mzdy učitelům, lékařům i půl milionu úředníků. Ceny potravin šly nahoru a do země se jen obtížně dovážejí léky, protože čelí blokádě.

Evropská unie proto v úterý oznámila podpůrný balíček ve výši jedné miliardy eur (v ní je obsaženo i 300 milionů eur, které EU slíbila už dříve). USA pak letos poskytly 330 milionů dolarů. Peníze posílají vlády na pomoc afghánskému lidu, ne islamistické vládě Tálibánu.

O další humanitární pomoci bude jednat tálibánský ministr zahraničí Ámir Chán Mutakí, který ve čtvrtek zamířil do turecké Ankary. Jeho návštěva je vůbec první zahraniční cestou ministra z řad Tálibánu do členské země Severoatlantické aliance. Kromě finanční pomoci bude s tureckými představiteli jednat i o migraci a opravě kábulského letiště.

Do Kábulu se pak později vydá i turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu, který by měl odcestovat spolu s několika dalšími ministry zahraničí arabských zemí.

Reklama

Doporučované