Hlavní obsah

Mobil pod stromeček? Kdepak, tohle od Ježíška dostával jako kluk váš pradědeček

Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Pro holky panenky, pro kluky tahací koně. Hračky změnily v posledních desetiletích vzhled a materiály, ale jinak zůstává vše při starém.

Článek

Vánoční přání se v posledních letech příliš nemění. Děti pod stromečkem chtějí vidět hlavně nový telefon, tablet nebo notebook.

Když se ovšem odmyslí moderní technika, zůstává vše v roky zaběhlých kolejích. Děti chtějí od Ježíška hlavně hračky – kluci nejběžněji lego, dívky panenky.

Čas běží, vkus zůstává

A jak ukazuje historie, v tomhle se příliš nemění.

„Kluci odjakživa chtěli hračky pro nějaké aktivní zážitky, hračky, které se hýbaly. U dívčích hraček se to také desítky až stovky let nemění – kuchyně, panenky, oblékání panenek,“ vysvětluje generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Národní muzeum připravilo v letohrádku Kinských pro letošní advent výstavu Milý Ježíšku, přeji si…, která mapuje vývoj vánočních přání a dárků v posledních dvou stoletích.

Zároveň ukazuje, že dnešní hračky jsou často jen kopiemi historických kousků. „Dvě stě let staré věci jsou inspirací pro 21. století,“ dodává Lukeš.

Jiné hračky ve městě a na venkově

Rozdíly se přece jen najdou. Třeba v tom, s čím si v 19. a na začátku 20. století hrály děti na venkově a s čím ve městě, kde byly hračky podstatně dražší.

„Na venkově se často dělaly hračky z toho, co bylo. Takže hlavně ze dřeva. Ve městě pak už vidíme modernější a někdy i techničtější kousky,“ říká Lukeš a pokračuje: „Pak samozřejmě cínoví vojáčci, to se ani dnes nemění, jen ten cín se vyměnil za umělou hmotu.“

Doprovodný program výstavy

8. prosince,16 hodin Komentovaná prohlídka výstavy s přednáškou o historii skašovských dřevěných hraček

10. prosince, 14 hodin Tradiční řemeslné dílny. Kurz řemesel pro děti - vánoční ozdoby z korálků

15. prosince, 17 hodin Přednáška Domečky a pokojíčky pro panenky - historie a současnost

Výstava mapuje také předvánoční období a k vidění jsou tak různé obdoby adventních kalendářů. Třeba i ty z Tuzexu (za socialismu to byly prodejny se zbožím ze Západu, kde se platilo speciální měnou, tuzexovou korunou, takzvanými bony).

Expozice zmizí z letohrádku Kinských na konci ledna příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované