Hlavní obsah

Monacký hrabě chce po Francii odškodné devět miliard za ztrátu nároku na trůn

Advokát de Causanse tvrdí, že Francie nechtěla ztratit suverenitu nad Monakem, a jeho rodina tedy musela do ústraní.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Více jak století stará křivda může stát francouzskou vládu miliardy. Podle hraběte Louise de Causansa se musela jeho rodina ve prospěch Francie zřeknout monackého trůnu.

Článek

Odškodnění ve výši 351 milionů eur, v přepočtu devět miliard korun, požaduje po francouzském státu hrabě Louis de Causans. Tvrdí, že Francie počátkem 20. století dosáhla politickým tlakem změn pravidel nástupnictví monackého knížectví, a připravila tak jeho rodinu, druhou větev rodu Grimaldiů, o možnost usednout na trůn. Píše o tom francouzský deník Le Parisien.

Příběh podle hraběte začal, když se na trůn chystal budoucí panovník Ludvík II. V té době byl starým mládencem bez potomků. Pravidla ale byla jasně daná. Bez následníka by se moc dostala do rukou druhé větve rodiny. Trůn by spadl do klína jeho německému bratranci Wilhelmu von Urach.

„Aby Monaku vládl Němec, bylo pro Francii na pokraji první světové války jednoduše nepřijatelné," řekl de Causansův advokát Jean-Marc Descoubes.

Paříž prý proto v tichosti zahájila jednání s cílem tuto hrozbu zvrátit, o čemž svědčí mnoho dobových dokumentů.

Francie podle Descoubese pod pohrůžkou ztráty suverenity donutila Monako změnit pravidla nástupnictví tak, aby se následníkem mohl stát i nelegitimní potomek.

K tomu nakonec také došlo. Rodina adoptovala Charlotte, která se narodila v roce 1898 ze vztahu Ludvíka s hosteskou z jednoho pařížského kabaretu Marie-Juliette Louvetovou.

Německá větev Louise de Causanse se proto v roce 1924 zřekla nároku na trůn. Pokud by tak neučinila, Monaku by dnes údajně vládl strýc Louise de Causanse.

V prostředí, v němž se pohybuji, jsou lidé obvykle diskrétní a v takových věcech se nehrabou. Je ale třeba, aby pravda vyšla najevo. Je to otázka cti,” uvedl hrabě.

Záležitostí se od začátku července zabývá francouzské ministerstvo zahraničí. Na vyjádření má podle Le Parisien dva měsíce.

Reklama

Doporučované