Hlavní obsah

Trénovaní havrani budou sbírat odpadky v historickém parku ve Francii

Nápad s havrany má lidi přimět k ekologičtějšímu uvažování.Video: Jan Marek

 

Reklama

V tematickém parku Puy du Fou zavádí od příštího týdne netradiční úklidovou službu. Šest havranů zde bude sbírat odpadky a házet je do automatu. Ten jim za odměnu vydá pamlsky.

Článek

Historický park v kraji Vendée na západě Francie vytrénoval šest havranů k tomu, aby sbírali cigaretové nedopalky a další drobné odpadky, které následně budou ve speciálním automatu směňovat za ptačí zob. Do služby mají nastoupit příští týden.

„Cílem vlastně ani tolik není úklid parku, protože naši návštěvníci jsou v tomto ohledu šetrní,” vysvětluje prezident parku Puy du Fou Nicolas de Villiers.

„Chceme ukázat, že příroda sama nám jde příkladem, abychom v ohleduplnosti k životnímu prostředí pokračovali i my,” dodává de Villiers.

Vrány, kavky a havrani jsou podle prezidenta parku považováni za „zvlášť inteligentní” zvířata, která s člověkem mohou být do určité míry schopna i komunikovat, a především se pak pro tento účel mohou také naučit jisté formy cvičení a her.

První takzvaný „automat pro vrány” vytvořil již v roce 2008 vynálezce Josh Klein. Původní idea, která ho proslavila, byla, aby ptáci sbírali ztracené drobné, které poté měli vhazovat do automatů na pamlsky. Rovněž on tou dobou ale přemýšlel také o dalším využití vynálezu právě v oblasti udržování životního prostředí.

Inteligenci krkavcovitých dokázaly podle deníků The Guardian nebo USA Today i mnohé vědecké výzkumy. Ptáci se při nich naučili zacházet s nejrůznějšími nástroji, řešit problémy, ale i rozpoznat lidské tváře a rozumět signálům jiných opeřených živočichů.

„Přestaňte nenávidět havrany a vrány,” řekl v roce 2008 Klein nezávislému rádiu NPR, „prostě je nechte nám pomoct”.

Reklama

Doporučované