Hlavní obsah

Moody's zlepšila rating České republiky o jeden stupeň

Ilustrační foto.

Reklama

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky o jeden stupeň na úroveň Aa3 z dosavadní úrovně A1.

Článek

Moody's poukázala na zlepšující se rozpočtové ukazatele a na vládní reformy podporující ekonomiku. Výhled ratingu Moody's změnila z pozitivního na stabilní. Signalizovala tak, že další změnu ratingové známky v dohledné době nepředpokládá.

Skvělá zpráva, reagovali na vylepšený rating shodně premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová – ta naví připomněla, že Česko tím ušetří stovky milionů korun při operacích na finančních trzích.

Agentura Moody's předpověděla, že zadlužení české vlády se navzdory zhoršeným vyhlídkám pro hospodářský růst bude v letošním i v příštím roce dál snižovat. Na konci příštího roku by mělo činit 30,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Do roku 2023 by pak mělo klesnout pod hranici 30 procent HDP.

Moody's rovněž uvedla, že česká vláda dosáhla určitého pokroku ve strukturálních reformách, a to například v oblasti trhu práce a vzdělávacího systému. Upozornila, že příznivým faktorem pro hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky by bylo úspěšné zavedení reforem, které by zajistily dlouhodobou fiskální udržitelnost důchodového systému a systému zdravotní péče.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Reklama

Související témata:

Doporučované